Mirovinci moraju prodati sve dionice slovenskog Mercatora

Autor: Tin Bašić , 29. siječanj 2014. u 10:56
Tržišna kapitalizacija slovenske kompanije pred kraj godine snažno je pala/SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL

Iako je Hanfa donijela rješenje samo za AZ fondove, i ostali mirovinski fondovi će morati prodati te dionice.

Hrvatski mirovinski fondovi do kraja studenoga moraju prodati sve dionice Mercatora koje imaju u svojim portfeljima.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na posljednjoj je sjednici odobrila svim fondovima Allianz ZB-a "produljenje roka za usklađenje aktivnosti ulaganja imovine". Riječ je o obveznom mirovinskom fondu, dva dobrovoljna i šest zatvorenih fondova koji imaju dionice ove slovenske kompanije. Obveza prodaje nastala je vjerojatno u listopadu prošle godine jer je dionica Mercatora tada snažno pala. Prema Pravilniku Hanfe koji određuje kriterije ulaganja mirovinskih fondova, oni mogu u inozemstvu ulagati u tvrtke čija je tržišna kapitalizacija najmanje 300 milijuna eura.

 

70eura

vrijedi dionica Mercatora na Ljubljanskoj burzi

Mercatorova kapitalizacija je na početku prošle godine bila 530 milijuna, sredinom godine 340 milijuna, da bi u studenome počela padati ispod 300 milijuna. Sada se nalazi na oko 263 milijuna eura, što znači da ju domaći mirovinci moraju prodati. Iako se Hanfino rješenje odnosi samo na AZ-ove fondove, i ostali bi ga trebali dobiti. "Prema Zakonu o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, mirovinsko društvo dužno je u roku od šest mjeseci od povrede zakonskih odredbi uskladiti svoja ulaganja sa zakonskim odredbama. Prema stavku 3. istog članka mirovinsko društvo može u roku od 30 dana od dana povrede zatražiti produženje roka na 12 mjeseci", objašnjavaju u Hanfi. No, fondovi AZ-a nisu jedini koji imaju dionice Mercatora.

Iako je Hanfa rješenje samo AZ-u naložila "prilagodbu porftelja", i nije jasno zašto samo tom fondu (jer iz Hanfe nam nisu odgovorili na to pitanje), dionice slovenske tvrtke imaju i PBZ/Croatia osiguranje i Erste Plavi. Iz AZ obveznog mirovinskog fonda nam je potvrđeno da u svom porfelju imaju 316.000 dionica (a dobrovoljni i zatvoreni fondovi imaju male količine), a prema našim informacijama PBZ/CO ima 166.000 dionica. Erste Plavi drži oko 40.000 dionica. S obzirom na trenutnu tržišnu cijenu jedne dionice Mercatora od 70 eura, one u AZ-ovom portfelju vrijede 22,12 milijuna eura, u portfelju PBZ/CO-a vrijede 11,62 milijuna, a u Ersteovom 2,8 milijuna. Ukupno, udjel hrvatskih OMF-ova u Mercatoru je oko  13 posto, što na tržištu vrijedi 36,54 milijuna eura.

 

36,5milijuna

eura vrijede dionice Mercatora u rukama mirovinaca

No, Hanfina odluka ih za sada ne brine i to iz dva razloga. Prvo, imaju dovoljno vremena za prilagodbu portfelja, a do odluke o prodaji pričekat će ishod Agrokorovog preuzimanja. Drugo, vjerojatno će doći i do promjene pravilnika. Iz Hanfe kažu da su konačni prijedlozi zakona koji reguliraju poslovanje i ulaganja mirovinskih fondova trenutno u saborskoj proceduri. "Nakon njihovog donošenja i stupanja na snagu, Hanfa će u rokovima definiranim tim zakonima donijeti pripadajuće podzakonske akte", zaključuju iz te agencije. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Naši mirovinski nisu ništa bolji od nas……kupovali na visokoj cijeni,
prodaju za bagatelu….Šta tamo radi masa FINANCIJSKIH STRUČNJAKA ???
Nemam veze s financijama, nije čudno da se zezneš, ali cijela horda
potkovanih, obrazovanih, pametnih…….pa ,ovako…

baš me zanima koji im je prosječan ulaz? ..mislim da su tu dobro ispušili

A ti fond menedžrčići su “golobradi” klinci od oko tridesetak godina kojima je ionako daleko do mirovine a i plan im je debelo se nahapati dotada…a sve ostale ko hebe

onaj ko je ovu odredbu upisao u zakon nema pojma o dionicama i ulaganjima na burzi…takvom odredbom mirovinski fondovi se guraju samo u još veći gubitak kad moraju pod hitno prodat svoje udjele i svi na tržištu to znaju
u zakonu bi samo trebalo pisati da ne smiju dokupljivati takve dionice a ne da ih komplet moraju prodati

pa to je bio plan otpočetka.kupiti što više merkatora na burzi i srušiti cijenu do maksimuma i onda sve prebaciti na agrokor.plus su mu poklonili 100 milja eura za ledo a nemaju ništa od toga.

New Report

Close