Mirno na europskim burzama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. siječanj 2013. u 16:43
Thinkstock

Na europskim je tržištima dionica danas bilo mirno a raspoloženje su podupirale prognoze američke središnje banke o gospodarskom oporavku i aktivnosti spajanja i preuzimanja.

Na europskim je tržištima dionica danas bilo mirno a raspoloženje su podupirale prognoze američke središnje banke o gospodarskom oporavku i aktivnosti spajanja i preuzimanja.

Londonski FTSE porastao je za 0,02 posto na 6.123 boda, frankfurtski DAX za 0,44 posto na 7.749 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,37 posto i iznosio 3.719 bodova.

Najveći je dobitnik bio EDF zahvaljujući dogovoru s vladom o poreznoj olakšici. Dionica mu je poskočila 5,1 posto.

Tržišta je poduprla i izjava čelnika čikaškog odjela američke središnje banke Fed Charlsa Evansa da bi prošlogodišnja odluka američke središnje banke o vezivanju monetarne politike uz konkretne gospodarske pokazatelje trebala pomoći potaknuti oporavak bez ubrzavanja inflacije.

Raspoloženje bi tijekom dana mogao dodatno poboljšati govor predsjednika Feda Bena Bernankea jer su ulagači u potrazi za signalima koliko će dugo trajati najnoviji Fedova program kupnje obveznica.

Udruživanja i akvizicije također su poduprla europske dionice. Tako je cijena dionice Saint-Gobaina porasla 2,4 posto nakon što je grupa objavila da je primila 1,7 milijardi dolara vrijednu ponudu irske grupe Ardagh za sjevernoameričko poslovanje njezinog ogranka Verallia.

Švicarska tvrtka Swatch Group dobila je na vrijednosti 2,9 posto nakon objave da kupuje odjel luksuznog nakita od kanadske tvrtke Harry Winston za 750 milijuna dolara u nastojanju da proširi poslovanje na luksuzne narukvice, prstenje i ogrlice.

Pod pritiskom su pak bili europski pružatelji poštanskih usluga nakon što je United Parcel Service izvijestio da odustaje od 5,2 milijarde eura vrijedne ponude za TNT Express zbog očekivanog veta Europske komisije. Cijene dionica te nizozemske tvrtke pale su gotovo 42 posto.

Tokijska burza bila je danas zatvorena zbog praznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close