Među najvećim gubitnicama: Cijena Petrokemije potonula više od 8 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2014. u 10:42
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon snažnog skoka Crobexa u tjednu ranije, na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna pozitivno raspoloženje popustilo.

Nakon snažnog skoka Crobexa u tjednu ranije, na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna pozitivno raspoloženje popustilo, pa su indeksi znatno pali, unatoč solidnom prometu.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,85 posto, na 1.850 bodova, a Crobex10 za 1,36 posto, na 1.043 boda.

Redovni promet dosegnuo je 64,7 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego tjedan ranije.

„Nakon snažne izvedbe u tjednu ranije, na domaćem tržištu je protekloga tjedna popustilo pozitivno raspoloženje, a indeksi su oslabili. No, promet dionicama je bio solidan, u prosjeku je dnevno iznosio 11 milijuna kuna“, kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria grupe.

Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, sa 7,5 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,52 posto, na 300,5 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s 5,24 milijuna kuna prometa i padom cijene za 2,8 posto, na 1.385,11 kuna.

Znatniji promet, gotovo 4 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Opeke, uz pad njezine cijene za 1,85 posto, na 265 kuna.

Početkom tjedna cijena dionice Atlantic grupe skočila je na novu povijesno najvišu razinu od 1.080,5 kuna. Ipak, uslijedile su dobitonosne prodaje, pa je cijena te dionice do kraja tjedna oslabila 3,82 posto, na 981 kunu, uz 3,8 milijuna kuna prometa.

Među najvećim gubitnicama prošloga se tjedna našla dionica Petrokemije. Uz promet od 560.000 kuna, cijena te dionice potonula je više od 8 posto, na 33,94 kune.

Prošloga je tjedna završen drugi krug dokapitalizacije Petrokemije. U prva dva kruga, od ponuđenih 16,67 milijuna novih dionica, upisano je i uplaćeno njih 8,43 milijuna, čime je ispunjen uvjet uspješnosti dokapitalizacije, a cijena nove dionice utvrđena je na donjoj granici raspona – na 30 kuna.

„Utvrđivanje cijene novih dionica na donjoj granici predviđenog raspona od 30 do 100 kuna, kao i broj novoupisanih dionica tek povrh minimuma od 8,3 milijuna dionica, pokazatelji su vrlo niskog interesa za dokapitalizacijom Petrokemije“, ocjenjuje Čićin-Šain.

Znatnije su prošloga tjedna pale i cijene dionica Jadroplova, za 7 posto, i Belja, za 6,7 posto.

S druge strane, po dobitku ističe se dionica Ilirije, sa skokom cijene za gotovo 30 posto, na 720 kuna. Slijede dionice Zvečeva, sa cjenovnim rastom od 20 posto, Auto Hrvatske, za 18 posto, te Atlas nekretnina, za 12,7 posto.

Dionicom HT-a protekloga tjedna ostvareno je 3,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,23 posto, na 51,85 kuna.

U petak je Državni zavod za statistiku objavio da je hrvatski BDP u drugom tromjesečju pao 0,8 posto na godišnjoj razini, što je 11. kvartal zaredom da slabi, pri čemu je njegov pad ubrzao s obzirom da je u prvom tromjesečju iznosio 0,4 posto. To je i veći pad nego se očekivalo – 8 makroekonomista u anketi Hine procjenjivalo je pad od 0,6 posto.

„Iz fundamentalne perspektive nema razloga da Crobex dalje kreće prema višim razinama, ali s tehničkog aspekta postoji određeni pozitivan moment“, ocjenjuje Čićin-Šain.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

i onda ljevičarska vlada ulaže stotine milijuna kuna u ovu rupu bez dna, strašno!
to smeta svima osim naravno moderatoru ljevičaru koji briše nickove i poruke koji kritiziraju ljevičarsku vladu [emo_palacd]

New Report

Close