Manji deficit podigao indekse

Autor: Darko Bičak , 10. veljača 2013. u 22:01
Indeks S&P 500 ostvario je najvišu vrijednost od kraja 2007. godine/EPA

Nakon objave podataka o američkoj trgovinskoj bilanci očekuje se da će ukupni rast najveće svjetske ekonomije prošle godine iznositi oko 0,6 posto.

Američki trgovinski deficit u prosincu, od "samo" 38,5 milijardi dolara, najmanji je u posljednje tri godine, što je potaklo rast vrijednosti dionica na Njujorškoj burzi.

Tako je Dow Jones trgovinski tjedan završio s rastom od 49 bodova, na razini od 13.993 boda. Financijski analitičari podsjećaju da je indeks S&P500 ostvario najvišu vrijednost još od kraja pretkrizne 2007. godine. Nasdaq je istodobno porastao za 29 bodova na 3194 bodova. Dobri gospodarski pokazatelji, na koje su najviše utjecali veći izvoz i smanjeni uvoz nafte, signaliziraju da je američka privreda u četvrtom tromjesečju bila u puno boljem stanju no što se početno procjenjivalo.Rekordni izvoz nafte podupro je skok ukupnog izvoza na 186,4 milijarde dolara, što je 3,9 milijardi dolara više nego u prethodnom mjesecu. Uvoz se smanjio za 6,2 milijarde, na 224,9 milijardi dolara, zahvaljujući smanjenoj kupnji nafte. Podaci pokazuju da su Sjedinjene Američke Države u prosincu, ali i tijekom čitave 2012., uvezle najmanje nafte još od razdoblja 1997. godine.

U Washingtonu su izračunali da su se gospodarske aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2012. smanjile za 0,1 posto, ali to je bilo prije no što su objavljeni podaci o trgovinskoj razmjeni i temeljilo se na procjeni o dodatnom povećanju trgovinskog deficita."Stanje u gospodarstvu nije bilo tako loše kao što je nagovješćivala prva procjena aktivnosti u četvrtom tromjesečju. Podaci su novi doprinos sve svjetlijoj slici svjetskog gospodarstva na kraju prošle i početku ove godine", kazao je za BBC Chris Williamson, glavni ekonomist britanske tvrtke Markit.Ovim brojkama treba dodati i 0,7 postotnih bodova koliko je bio američki gospodarski rast u razdoblju od listopda do prosinca. Očekuje se da će ukupni rast najveće svjetske ekonomije za 2012. biti na razini od 0,6 posto, no više će se znati nakon 28. veljače kada bi trebali biti objavljeni nove procjene. SAD i dalje bilježi sve veći manjak u trgovini s Kinom koji je lani dosegnu 315 milijardi dolara, a što je povijesni rekord u trgovini između neke dvije zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close