Manjak posla gurnuo Đ. Đaković u gubitak

Autor: Ante Pavić , 31. srpanj 2013. u 22:00
I Patria lanjski biznis/I.G./PIXSELL

Brodska grupacija završila je velike poslove u prošloj godini ili početkom ove.

Đuro Đaković Holding u prvom je ovogodišnjem polugodištu poslovao s gubitkom od 516,3 tisuće kuna.

Holding je u istom razdoblju lani ostvario 2,7 milijuna dobiti. Konsolidirani gubitak Grupe koja okuplja još sedam poduzeća iznosio je 29,5 milijuna kuna, dok je na polugodištu prošle godine zabilježila dobitak od 1,2 milijuna kuna. Iz Uprave objašnjavaju kako je osnovni razlog gubitka nedovoljna uposlenost kapaciteta. Ističu kako su veliki poslovi iz prošle godine, kao što su proizvodnja borbenog vozila Patria na osnovi ugovora s Ministarstvom obrane, projekt Janaf-Omišalj i proizvodnja vagona za inozemno tržište završeni u prošloj ili privedeni kraju u prvim mjesecima ove godine.

 

44,8posto

pao im je prihod, na 281,9 milijuna kuna

Novi poslovi koji su ugovoreni uglavnom imaju veći intenzitet u drugoj polovici godine, navodi Uprava, dodajući kako većina proizvodnih kapaciteta u prvom polugodištu nije imala dovoljnu uposlenost, što je posebice utjecalo na proizvodnju vagona te u pogonu Đuro Đaković Proizvodnja opreme. Među značajnim događajima u drugom tromjesečju ove godine iz Đure Đakovića ističu ugovor s Janafom o gradnji pet spremnika za naftne derivate na lokaciji Žitnjak – Zagreb, novi ugovor Đuro Đaković Specijalnih vozila s francuskim naručiteljem Atir Rail za isporuku teretnih vagona. Navode i kako je Grupa s Ministarstvom obrane potpisala ugovor o nabavi i opremanju borbenih oklopnih vozila Oružanih snaga oružanim stanicama Protector M151, a o nabavi i montaži tih oružanim stanica Grupa ima potpisan ugovor o suradnji s norveškom grupacijom Kongsberg.

Grupa je u šest mjeseci ostvarila ukupni konsolidirani prihod od 281,9 milijuna kuna, što je 44,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuje izvješće. "Grupa je ipak ostvarila nešto veći prihod od planiranog, no troškovi su osjetno veći od planiranih, što se najviše odrazilo na stavkama smanjenja vrijednosti zaliha i proizvodnje u tijeku te ostalih troškova poslovanja, koji su znatno veći od planiranih za ovo razdoblje", kažu u Upravi.Kada su posrijedi očekivanja poslovanja u nastavku godine, Uprava na temelju stanja na tržištima Đure Đakovića i potencijala otvaranja novih tržišta očekuje znatno poboljšanje popunjenosti proizvodnih kapaciteta, a time i poboljšanje rezultata poslovanja u svim segmentima.

Komentirajte prvi

New Report

Close