‘Makroekonomski podaci u SAD-u postepeno se poboljšavaju’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2013. u 10:39
Thinkstock

Na Wall Streetu se u petak S&P 500 indeks probio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova.

Na Wall Streetu se u petak S&P 500 indeks probio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova, po prvi puta nakon više od pet godina, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

/Dow Jones indeks porastao je 70 bodova, ili 0,51 posto, na 13.895 bodova, najvišu razinu od listopada 2007. godine. S&P 500 ojačao je, pak, 0,54 posto, na 1.502 boda, najvišu razinu od prosinca 2007., dok je Nasdaq indeks porastao 0,62 posto, na 3.149 bodova.

S&P 500 indeks porastao je osam dana zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz u osam godina, pa se sada nalazi samo 4,1 posto od svoje rekordne razine od 1.565 bodova, koju je dosegnuo u listopadu 2007. godine.

Odličan početak godine zahvaljuje se sporazumu u Washingtonu o odgodi rasprave o dozvoljenoj razini zaduživanja države, naznakama jačanja najvećih svjetskih gospodarstava i solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Jučer je među najvećim dobitnicama, s rastom cijene za 4 posto, bila dionica Procter & Gamblea, jer je taj proizvođač proizvoda za kućanstva izvijestio o boljim poslovnim rezultatima u četvrtom tromjesečju nego što se očekivalo i povećao procjene poslovanja u ovoj godini.

Iz istog razloga cijena dionice lanca kafića Starbucksa skočila je više od 4, a naftne kompanije Hulliburton više od 5 posto.

Ulagače su ohrabrili i dobri makroekonomski podaci u SAD-u. Doduše, prodaja novih kuća u prosincu je pala, no u cijeloj prošloj godini dosegnula je najviše razine od 2009.

„Makroekonomski podaci u SAD-u polagano se uspinju. Situacija se postupno poboljšava“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je u Njemačkoj indeks poslovnog raspoloženja u siječnju porastao treći mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u šest mjeseci.

Europske banke izvijestile su, pak, da će Europskoj središnjoj banci vratiti veći iznos kredita, koje su uzele za vrijeme krize, nego što se procjenjivalo.

„Dobre vijesti s kreditnog tržišta podržale su sklonost ulagače prema rizičnijim investicijama“, kaže Krosby.

Među gubitnicama se, pak, ponovno našla dionica Applea, koja je već danima pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata. Cijena joj je jučer pala daljnjih 2,4 posto, pa Apple više nije najveća američka kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

Vrijednost Applea pala je na 413 milijardi dolara, pa je sada iza naftnog diva Exxon Mobila.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones indeks porastao je 1,8 posto, dok je S&P 500 ojačao 1,1, a Nasdaq indeks 0,5 posto. To je već četvrti tjedan zaredom kako ti indeksi jačaju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 6.284 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,42 posto, na 7.857 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 3.778 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close