Macron donio još 27,5 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 26. travanj 2017. u 16:18
Prolazak u drugi krug lansirao je dionice na najvišu razinu u 17 mjeseci/REUTERS

Na Bloombergovom indeksu milijardera europskim je bogatašima najviše skočila imovina, za 2,6 posto, a najveći dnevni skok bilježi Amancio Ortega.

Najbogatiji Europljani slobodno mogu Emmanuelu Macronu, kandidatu za francuskog predsjednika, poslati pismo zahvale i neki mali znak pažnje.

Prema izračunu Bloomberga, skok cijena europskih dionica u ponedjeljak nakon što je Macron izborio prolaz u drugi krug na nedjeljnim izborima uvećao je bogatstvo europskih bogataša za 27,5 milijardi eura. Podsjetimo, u ponedjeljak su se europske dionice uspele na najvišu razinu u 17 mjeseci. Unutar Bloombergovog indeksa milijardera europski su bogataši tako bili regionalna skupina s najvišim dnevnim rastom od 2,6 posto.

Najviše se "opario" Amancio Ortega, vlasnik španjolskog diva u trgovini odjećom Inditex. Ortegino bogatstvo uvećalo se u samo jednom danu za 2,7 milijardi dolara na 79,8 milijardi dolara čime je opet pretekao osnivača Amazona Jeffa Bezosa i zasjeo na poziciju drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Bezosu se bogatstvo u ponedjeljak uvećalo za 786 milijuna dolara. Na čelu je i dalje Bill Gates sa 87,4 milijarde dolara, a ponedjeljak mu je donio dodatnih 764 milijuna dolara.

Ako je suditi po kretanju europskih burzovnih indeksa u utorak, europski milijarderi mogu očekivati daljnje povećanje svoje imovine, iako ne tako snažno kao u ponedjeljak. Naime, mjerilo 600 europskih dionica, indeks STOXX 600, oko 15 sati bio je u plusu 0,4 posto, a zelenili su se i svi najvažniji europski indeksi – njemački DAX, londonski FTSE 100 i pariški CAC.

Njihov se rast protezao između 0,1 i 0,3 posto. Međutim, financijski analitičari smatraju kako će se fokus investitora s francuskih izbora vrlo brzo preseliti na druge teme. To prije svega vrijedi za prijedlog porezne reforme koju bi američki predsjednik Donald Trump trebao predstaviti danas, ali i roka koji istječe u petak za iznalaženje novca za daljnje financiranje vladinih službi, naveo je Jim Reid, analitičar londonske podružnice Deutsche Bank. 

Komentirajte prvi

New Report

Close