Lukšićev rudarski div jedan je od najvećih dobitnika Brexita

Autor: Tomislav Pili , 25. lipanj 2017. u 22:01
Najveći gubitnici su tvrtke usmjerene na domaće tržište/Fotolia

Zbog pada funte kompanije kojima većina prihoda dolazi iz inozemstva najviše su porasle na burzi.

Britanske tvrtke iz sektora široke potrošnje te one usmjerene na domaće tržište najveći su gubitnici godinu dana nakon šokantne odluke o izlasku iz Europske unije. S druge strane, izvozne kompanije – posebno rudarske među kojima je i Antofagasta, kompanija u vlasništvu čileanske obitelji hrvatskog podrijetla Lukšić – među najvećim su dobitnicima.

I dalje 15% u minusu
Prva obljetnica referenduma koji je šokirao cijeli svijet navršila se 23. lipnja, a tvrtka za financijske usluge Hargreaves Lansdown u svojoj analizi izdvojila je jasne dobitnike i gubitnike iz korporativnog sektora nakon potonuća funte na najnižu razinu u više od tri desetljeća od 1,32 dolara. Britanska je valuta i godinu dana od objave rezultata referenduma 15 posto slabija u odnosu na dolar, s tečajem na 1,26 dolara.

 

18 posto

ojačao je indeks FTSE 100 u posljednjih godinu dana

U odnosu na euro funta je 14 posto u minusu, na 1,13 eura. U takvim okolnostima ograničena je kupovna moć Britanaca u inozemstvu, dok je na domaćem tržištu došlo do rasta cijena, odnosno inflacije na 2,9 posto što je najviša razina u četiri godine. U prva tri ovogodišnja mjeseca potrošnja kućanstava rasla je najsporije u posljednje dvije godine, pa je maloprodaja prošlog mjeseca pala 1,2 posto.

"Glavni financijski efekt Brexita osjetio se na funti. Britanski turisti vjerojatno su najočitiji gubitnici", ističe za Guardian Laith Khalaf, stariji analitičar u Hargreaves Lansdownu. To se odrazilo i na poslovanje zrakoplovnih kompanija, poput Easyjeta kojem je Brexit uzeo 105 milijuna funti dobiti. Pad vrijednosti funte i realno manji kućni budžeti odrazili su se na vrijednost britanskih kompanija, posebno onih usmjerenih na domaće tržište. U posljednjih godinu dana indeks Londonske burze FTSE 100 skočio je 18 posto, no najveći gubitnici unutar tog pokazatelja britanski su trgovci Dixons i Next. Njima je vrijednost dionica smanjena za 29, odnosno 27 posto. Loše su prošle i štedionice jer rast inflacije još više naglašava negativne efekte niskih kamatnih stopa. Međutim, upravo je odluka o Brexitu raspršila nade o skorašnje povećanje kamatnih stopa Banke Engleske.

Značajni prihodi
Prije godinu dana gotovo 90 posto financijskih analitičara očekivalo je da će središnja banka početi povećavati rekordno niske kamatne stope iduće godine. Trenutno samo petina stručnjaka dijeli to mišljenje. S druge strane, gledajući izvedbu na burzi, velike multinacionalke, posebno one s velikim udjelom prihoda iz inozemstva, najveći su dobitnici usmjeravanja Velike Britanije prema izlaznim vratima iz Europske unije.

Inače, tvrtke iz sastava FTSE 100 dvije trećine svojih prihoda ostvaruju u inozemstvu. "Svih 10 dionica s najvećim rastom cijene imaju značajne međunarodne prihode. Tu su i drugi faktori odigrali ulogu, primjerice rudarske kompanije Glencore i Antofagasta profitirale su i od rasta cijena sirovina", ističe Laith Khalaf. Burzovna vrijednost Glencorea skočila je preko 80 posto, a Antofagaste više od 71 posto. Rast cijena dionica učinio je 10 najvećih kompanija iz sastava FTSE 100 indeksa još dominantnijima. One sada sudjeluju s 46 posto u ukupnoj vrijednosti indeksa. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close