Loši rezultati zbog jeftine nafte

Autor: Ana Blašković , 28. srpanj 2016. u 22:00
Zoltan Aldott, Ina

Prihodi domaće naftne kompanije pali za trećinu, dobit za 93%.

Ina je u prvom polugodištu ostvarila 6,29 milijardi kuna neto prihoda od prodaje, trećinu manje nego godinu dana prije. Neto dobit naftne kompanije gotovo izbrisana padom za više od 90 posto kao posljedica pada cijena nafte i plina, vidljivo je iz izvješća o poslovanju na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit, ne uračunavajućim jednokratne stavke, do kraja lipnja iznosila je 23 milijuna kuna, 93 posto manje nego u istom razdoblju 2015. Zarada po dionici pala je s prošlogodišnjih 32,8 kuna na 2,3 kune. U Ini ističu da je poslovanje u drugom kvartalu poboljšano u odnosu na prvi, no ukupni polugodišnji rezultat ostao je ispod razine prošle godine uglavnom zbog pogoršanog vanjskog okruženja. CCS EBITDA, pokazatelj dobiti koji u obzir uzima skokove cijena sirovina, pala je 57 posto na godišnjoj razini na 755 milijuna kuna.

Segment 'Istraživanje i proizvodnja' pritisnula je 31 posto niža cijena tzv. Brent nafte u usporedbi s prošlom godinom.  To smanjenje odrazilo se i na cijenu plina, dok su dok ostala tržišna kretanja dodatno smanjila prodaju plina šest posto. "Ipak, napori za maksimiziranje proizvodnje rezultirali su porastom proizvodnje nafte od 12 posto, pri čemu je porast domaće proizvodnje iznosio 16 posto", kažu u Ini. Proizvodnja plina smanjila se za 11 posto, najvećim dijelom zahvaljujući smanjenju proizvodnje u podmorju.

U segmentu 'Rafinerije i marketing' prosječna rafinerijska marža smanjila za 38 posto što "naglašava potrebu za daljnjom optimizacijom i prilagodbom tržišnim uvjetima". "Usprkos padu prihoda od 32 posto, financijska pozicija ostaje stabilna, s 9 posto nižim neto dugom. Kapitalna ulaganja iznose 717 milijuna kuna, a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porasla su za 31 posto unatoč izazovnom tržišnom okruženju", ističe se. 

Komentirajte prvi

New Report

Close