Crobex na vijesti iz S&P-a reagirao potonućem od 2,5 posto

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2012. u 12:33
Ilustracija

Značajne gubitke među ostalim bilježe Dalekovod i Belje, koji su posrnuli za više od 6 posto.

 Pod utjecajem vijesti o snižavanju kreditnog rejtinga, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas potonuli čak 2,5 posto, a nakon osam dana neprekidnog pada u znatnim su gubitcima i od početka godine.

Oko podneva Crobex je bio na gubitku 2,49 posto, na 1.677 bodova, te se nalazi na najnižoj razini od 6. rujna, kada je na zatvaranju iznosio 1.670 bodova.

Crobex10 potonuo je do podneva 2,50 posto, na 937 bodova i na najnižoj je razini od 18. rujna, kada je na zatvaranju bio 934 boda.

Nakon osam dana uzastopnog pada, indeksi su produbili minuse od početka godine – Crobex je u minusu 3,62 posto, a Crobex10 4 posto.

Redovni promet iznosio je do podneva 8,67 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego u petak u ovo doba, no to je i dalje skromna likvidnost.

„Uz slabu likvidnost, indeksi su u minusu otprilike 2,5 posto te bilježe gubitak osmi dan zaredom. Tržište reagira na vijest o snižavanju kreditnog rejtinga zemlje“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Agencija Standard & Poor’s snizila je u petak navečer kreditni rejting Hrvatske na 'BB+/B', uz stabilnu prognozu, a to smanjenje rejtinga obrazlaže nedostatnim reformama.

U agenciji vjeruju da je vladina fiskalna odlučnost oslabila, ostavivši strukturne proračunske slabosti poput visokih socijalnih i troškova rada, koji zajedno iznose gotovo tri četvrtine potrošnje središnje države.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, 1,7 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,28 posto, na 197 kuna, što je njezina najniža razina od 21. rujna, kada je na zatvaranju bila 196 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Petrokemije, kojoj je cijena ojačala 1,32 posto, na 202 kune.

Većina cijena dionica bilježi gubitke, pri čemu najveće dionica Dalekovoda, 8,25 posto, Belja, 5,19 posto, povlaštene dionice Adrisa, 5,07 posto, te Atlantske plovidbe, 4,43 posto.

Među rijetkim dobitnicama ističe se dionica Diokija, koja je do podneva ojačala 24,14 posto, na 14,5 kuna.

Matić dodaje da bi se tržište moglo stabilizirati ukoliko ne bude značajnijih loših makroekonomskih ili poslovnih vijesti.

„Od važnijih makroekonomskih pokazatelja, tek u petak očekujemo objavu podatka o registriranoj nezaposlenosti“, zaključuje Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close