Ledo na putu za prvu kotaciju

Autor: Tin Bašić , 02. siječanj 2013. u 09:30
Uprava Leda potpisala je ugovore s Erste i Raiffeisen bankom/Željko Lukunić/PIXSELL

Ledo je zasad jedina tvrtka koja ima dva specijalista i time je ispunio uvjet za izlistavanje dionice na Vodećem tržištu.

Dionica Leda prva u povijesti domaćeg tržišta kapitala ima dva specijalista. Tri dana prije kraja 2012. godine, Uprava Leda potpisala je ugovore sa Erste bankom i Raiffaisen bankom o obavljanju poslova specijalističke trgovine. Stoga će najkasnije mjesec dana od potpisivanja tog ugovora, dakle od 28. siječnja, Erste i RBA minimalno 60 posto trgovinskog dana isticati kupovnu i prodajnu cijenu dionica Leda. Potez Uprave Leda mogao bi dodatno razveseliti investitore na Zagrebačkoj burzi jer bi ta kompanija mogla postati prva koja bi svoje dionice mogla izlistati na najvišoj mogućoj kotaciji – Vodećem tržištu. Ta kotacija osnovana je u lipnju 2009. godine kada su odobrena nova Pravila Zagrebačke burze i stupila na snagu krajem srpnja iste godine. Tada se uređeno tržište podijelilo na tri kotacije – Redovnu, Službenu i Vodeću (prvo se zvala Prime market). No, posljednja još nema uvrštenu nijednu dionicu.

Očekuje se dinamika
Mnoge kompanije od tada izražavale su želju za ulaskom u najvišu i najtransparentniju kotaciju, od Atlantic grupe do AD plastika. Uvijek se na tržištu smatralo da će HT biti prvi koji će "probiti led" i listati dionice na Vodeće tržište budući je ta vrijednosnica dolaskom na tržište kapitala postala sinonim za transparentnost i unaprijeđenje tržišta. No od toga nije bilo ništa i niti jedna dionica nije ispunila osnovni uvjet – dva market makera. Ledo je zasad jedina tvrtka koja je to ispunila. Hoće li se Uprava tvrtke iz koncerna Agrokor odlučiti na takav potez i napraviti presedan, još nije poznato. Ali svakako su na dobrom putu. No do tog trenutka, zbog angažmana dvaju specijalista, ulagači će moći još jednostavnije kupiti ili prodati svoje dionice Leda "market makeru" budući da se sa dva specijalista može očekivati nešto dinamičnija trgovina. Odlika specijalističke trgovine dionicama je u tome što ulagač sve dionice, koliko god da ih ima, može u istome trenutku prodati market makeru bez straha da će time srušiti cijenu. Isto tako ako želi kupiti poveći broj vrijednosnica, a specijalist ih ima "na lageru", to može učiniti bez straha od "ulaženja" u dubinu naloga i uzrokovanja snažnijeg rasta vrijednosti dionice.

Atlantic bio pionir
Prva kompanija koja je angažirala market makera bila je Atlantic grupa kojoj Erste od siječnja 2010. povećava likvidnost dionice na tržištu. Četiri mjeseca kasnije, Uljanik plovidba angažirala je Raiffeisen banku, dok su AD plastik i Erste počeli suradnju u veljači ove godine. Solinska kompanija je prilikom tog angažmana najavila i potencijalno uzimanje još jednog market makera, a nakon toga ulazak na Vodeće tržište. No to još uvijek nije realizirano.Angažiranjem specijalista spomenute kompanije pokušale su povećati likvidnost svojih dionica, a samim time i njihovu atraktivnost s obzirom na to da u tržište kapitala često ne reagira na dobre poslovne rezultate kompanija.

Nova struktura

Mirovinci imaju 20 posto

Ledo je u prosincu bio u fokusu ulagača koje je privukla dokapitalizacija vrijedna 750 milijuna kuna provedena novim izdavanjem dionica. Četiri obvezna mirovinska fonda – AZ, Raiffeisen, PBZ Croatia osiguranje te Erste Plavi uložila su nešto više od 530 milijuna kuna i stekli su oko 20 posto vlasništva. Cijena dionice u povećanju kapitala bila je 8000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close