Kraš raste: Dobit Grupe dosegnula 4,4 milijuna kuna

Autor: Ante Pavić , 30. srpanj 2014. u 22:00
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Povećali izvoz u SAD, Kanadu, Sloveniju i JI Europu.

Grupa Kraš u prvom je polugodištu 2014. godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 432,1 milijun kuna, ili 3,5 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Prihodi od prodaje iznosili su 427,3 milijuna kuna, pri čemu su prihodi na domaćem tržištu ostvareni u iznosu 237,2 mijijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu u iznosu od 190,1 milijun kuna. Prihodi ostvareni u inozemstvu veći su od prošlogodišnjih u istom razdoblju, pri čemu je povećan izvoz na tržišta SAD, Kanade, Slovenije i jugoistočne Europe, stoji u izvješću. Kompanija je poslovala s dobiti od 4,4 milijuna kuna, što je porast 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni konsolidirani rashodi u prvom polugodištu 2014. iznosili su 426 milijuna kuna.

 

22posto

porasla je dobit grupacije Kraš u prvom polugodištu

Na visinu ostvarenih poslovnih rashoda nepovoljno je utjecalo povećanje cijena glavnih sirovina, prije svega kakaovca, mliječnih prerađevina i koštuničavog voća, objasnili su u Krašu. "Unatoč rastu troškova repromaterijala, racionalizirani su operativni troškovi poslovanja, tako da su ukupni rashodi smanjeni za 15,6 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine", navodi se u izvješću. U 2014. godini nastavljen je trend smanjenja potrošnje izazvan višegodišnjom krizom, što se odražava i na kretanje potrošnje konditorskih proizvoda, kako na domaćem tržištu, tako i na većini tržišta zemalja u regiji.

 

3,5posto

pali su prihodi Kraša u prvih šest mjeseci

"Povećan uvoz konditorskih proizvoda u drugoj polovici prošle godine prisutan je i u prvom polugodištu 2014. godine. Poslovne aktivnosti fokusirane su na zadržavanje tržišnih pozicija, te na daljnji razvoj novih i inovacije postojećih proizvoda kroz investicijska ulaganja u modernizaciju proizvodnje i automatizaciju pakiranja", naveli su u Krašu.

Komentirajte prvi

New Report

Close