Krajem tjedna mogući ekstremni pomaci na burzama

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2015. u 12:11
Foto: Thinkstock

Ukoliko neke od donesenih odluka budu drugačije od očekivanja, moguće su i promjene srednjoročnih trendova kretanja cijena na tržištima.

U toku tjedna biti će objavljeno mnogo važnih ekonomskih vijesti koje će vjerojatno uzrokovati vrlo velike kratkoročne oscilacije cijena svih financijskih instrumenata i energenata. Ukoliko neke od donesenih odluka budu drugačije od očekivanja, moguće su i promjene srednjoročnih trendova kretanja cijena na tržištima.

Ponedjeljak

U noći sa ponedjeljka na utorak biti će objavljena vrijednost indeksa proizvođačkih cijena u Kini. Vrijednost ovog indeksa dobar je indikator ukupne gospodarske aktivnosti jer se temelji na anketiranju 3000 menadžera za nabavu u različitim industrijama. Ukoliko vrijednost indeksa bude lošija od očekivanja što ukazuje na pogoršanje gospodarske situacije u već poljuljanom kineskom gospodarstvu, investitori na financijskim tržištima mogli bi početi kapital prebacivati u sigurna utočišta kao što su obveznice i američki dolar.

Utorak

Biti će objavljeni rezultati stres testa britanskih banaka nakon čega će guverner britanske centralne banke prokomentirati rezultate. Ukoliko se ispostavi da je stanje u britanskom financijskom sektoru lošije od očekivanog, moglo bi doći do slabljenja britanske funte.

Srijeda

U srijedu prijepodne biti će objavljena procjena stope inflacije u eurozoni na koju bi investitori mogli reagirati jer znaju da je inflacija vrlo bitna pri donošenju odluka o monetarnoj politici koju provodi Eurposka centralna banka. Poslijepodne će kanadska centralna banka objaviti odluku o visini kamatnih stopa na što će, bez obzira kakva odluka bila, tečaj kanadskog dolara sigurno burno reagirati.

Četvrtak

Nakon sastanka vijeća guvernera Europske centralne banke, biti će objavljena odluka o visini kamatnih stopa i iznosu novca kojeg ECB svaki mjesec ubrizagava u financijski sustav. Budući da je stopa inflacije u eurozoni zadnjih mjeseci ponovno počela padati, te će nakon nedavnih terorističkih napada vjerojatno još neko vrijeme ostati iznimno niska, postoji velika vjerojatnost da će ECB poduzeti nove mjere kao što su dodatno snižavanje kamatnih stopa ili povećanje iznosa kojeg uzbizgava u financijski sustav. Takva odluka će gotovo sigurno dodatno srušiti vrijednost već slabog eura u odnosu na američki dolar.

Petak

U SAD-u će biti objavljen podatak o broju novootvorenih radnih mjesta u 11. mjesecu. Ukoliko je otvoreno 200 tisuća ili više radnih mjesta, izgledno je dodatno jačanje američkog dolara u odnosu na sve ostale valute jer će takav podatak biti dodatan poticaj američkoj centralnoj banci za podizanje kamatnih stopa u 12. mjesecu. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će u tom scenariju u roku mjesec do dva američki dolar barem na kratko postati jači od eura.

Isti dan održava se i sastanak predstavnika zemalja OPEC-a. Ukoliko dođe do odluke o smanjivanju proizvodnje na trenutno prezasićenom naftnom tržištu, doći će do naglog skoka cijene nafte. U protivnom bi moglo doći do nastavka pada.

Komentirajte prvi

New Report

Close