Kraj hrvatskih izlistavanja u Londonu

Autor: Tomislav Pili , 03. rujan 2014. u 09:56
Ljubo Jurčić još je 2007. upozoravao na ovakav rasplet/ PG/PIXSELL

Ina ukinula GDR-ove na Londonskoj burzi, HT će to učiniti 1. listopada.

Ina je u utorak izvijestila o ukidanju uvrštenja svojih GDR-ova na Londonskoj burzi čime je označen neslavan kraj priče o izlistavanju hrvatskih kompanija na toj burzi.

Najveća domaća naftna kompanija ukidanje je najavila početkom kolovoza, a kao razlog je navela drastičan pad broja GDR-ova s 450.000 na samo 185 te nestanak trgovine jer u godinu dana nije bilo niti jedne transakcije. U srpnju je i Hrvatski telekom najavio ukidanje svojih GDR-ova na Londonskoj burzi od 1. listopada, a odluku su obrazložili malim brojem GDR-ova u opticaju te niskim volumenima trgovanja. Obje kompanije uvrstile su ovu vrstu vrijednosnica još 2006., odnosno 2007. godine, simultano s "narodnim privatizacijama" na Zagrebačkoj burzi.

Kao razlog za takav postupak navodila se nedovoljna snaga domaćeg tržišta. Stoga se sedam godina kasnije vrijedi prisjetiti kritičara takve ideje.Tako je Ljubo Jurčić, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, još 2007. govorio kako je izlistavanje Ine i HT-a u Londonu potpuno nepotrebno ocijenivši ga samo promotivnim potezom. Prisutnost hrvatskih kompanija proći će nezapaženo kod tamošnjih investitora, upozoravao je tada Jurčić. U takvim razmišljanjima pridružio mu se i Petar Vlaić, prvi čovjek mirovinskog fonda Erste Plavi.Inače, prva hrvatska kompanija izlistana još 1996. i u Londonu bila je Pliva. Danas nema ni tog uvrštenja, ni Plivinih dionica na Zagrebačkoj burzi, a ni Plive kao dioničkog društva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close