Kraj carinskog rata na vidiku, burze najviše od kolovoza

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2019. u 22:01
Njemački indeks DAX bio je u četvrtak 'u zelenom'/REUTERS

Paneuropski indeks STOXX 600 u četvrtak je blago oslabio nakon što je u četiri dana ojačao tri posto.

Cijene dionica na europskim i azijskim burzama nalaze se na najvišim razinama u osam mjeseci.

Na europskim burzama u četvrtak najvažniji indeksi blago pali, nakon što su dan ranije dosegnuli najvišu razinu u zadnjih osam mjeseci, dok investitori čekaju vijesti o američko-kineskim trgovinskim pregovorima. Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 14 sati bio je u minusu 0,3 posto, pri čemu je većina sektorskih indeksa bila u negativnom području. Spustio se tako s najviše razine od kolovoza, nakon što je u prethodna četiri dana ukupno ojačao tri posto.

MSCI šest dana rastao
Istodobno, londonski FTSE indeks spustio se 0,5 posto, na 7381 bod, a pariški CAC za 0,3 posto, na 5454 bodova. S druge strane, frankfurtski DAX bio je u to vrijeme u plusu 0,1 posto, na 11.970 bodova. I na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak bile nadomak najviših razina u zadnjih osam mjeseci, a kako se čini da su Amerika i Kina sve bliže postizanju trgovinskog dogovora, na tržištima je i dalje prisutan apetit za rizičnijom imovinom.

 

0,9 posto

porastao je u četvrtak indeks Šangajske burze

MSCI indeks azijskih dionica bez japanskih stagnirao je nakon šest dana rasta, tijekom kojih je dosegnuo najvišu razinu od kraja kolovoza lani. Japanski Nikkei zaključio je blagom u plusu od 0,05 posto, nadomak najviše razine u zadnjih mjesec dana, dok je indeks Šangajske burze ojačao 0,9 posto. Međutim, vrijednost indeksa Hongkonške burze spustio se 0,2 posto. "Raspoloženje prema riziku je promjenjivo, dok investitori prate zbivanja oko trgovinskih pregovora, a nakon objave razočaravajućih američkih makroekonomskih pokazatelja", ocjenjuje Nicholas Mapa, ekonomist ING banke.

Manje od očekivanja
Izvješće agencije za zapošljavanje pokazalo je da je u SAD-u u ožujku u privatnom sektoru zaposleno 129.000 radnika, manje od očekivanja, dok je drugo izvješće pokazalo da su aktivnosti u uslužnom sektoru u istom mjesecu bile slabije nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Ti, kao i brojni prije objavljeni podaci podržali su strahovanja od daljnjeg usporavanja rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, nakon što je rast već znatno usporen u prethodnom kvartalu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close