Kolovoz donosi prvi veći pad cijena dionica ove godine

Autor: Tomislav Pili , 08. kolovoz 2017. u 07:56
Korekcija od 10 posto moguća je u idućih dva mjeseca/Thinkstock

Glavni pokretač tržišta dobri su poslovni rezultati, ali od obećanih ekonomskih reformi još nema ništa.

Rekordi američkih burzovnih indeksa te znatno jačanje eura posljednjih tjedana navodi sve više financijskih analitičara na prognoze o skorašnjoj korekciji. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,2 posto, na 22.092 boda dosegnuvši nove rekordne razine, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2476 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,4 posto, na 6351 bod.

Potpora tržištu 
Uz podatak da je u srpnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 209.000, znatno više od očekivanih 183.000, potporu tržištu dali su i rezultati kompanije. Naime, izvješća je objavilo oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 72 posto prebacilo očekivanja, više od prosječnih 64 posto u kvartalu. Prvi puta nakon šest godina kompanije iz sastava S&P-a 500 u prilici du objaviti dvoznamenkasti rast zarada. Međutim, rezultati su za sada jedini pokretač tržišta, upozoravaju analitičari. Od obećanih ekonomskih reformi predsjednika Donalda Trumpa, a koje su izazvale skok cijena dionica nakon njegova izbora – još nema ništa.

 

11,83 posto

tijekom ove godine porastao je Dow Jones indeks

"Rast tržišta izgrađen je na uskoj skupini temelja. U pravilu to nije indikacija zdravog rasta. Ne bih bio šokiran ako bih vidio pad indeksa", kaže za Reuters Mark Luschini, glavni analitičar tvrtke Janney Montgomery Scott. Tržište izgleda skupo, gledano prema povijesnim standardima. Naime, ulagači u američke dionice plaćaju 18 dolara za jedan dolar očekivane zarade kompanija iz S&P-a 500 u idućih godinu dana. Dugoročni prosjek je 15 dolara. U prilog  tezi o skorom padu indeksa ide i doba godine. "Kolovoz uobičajeno nije sjajan mjesec za dionice. U posljednjih 20 godina u kolovozu je zabilježen rast samo pet puta", upozorava Neil Wilson, stariji analitičar tržišta u londonskom ETX Capitalu.

Prespori rast kamata
Korekciju od 10 posto u idućih dva mjeseca očekuje Giles Keating, predsjednik instituta Werthstein i bivši analitičar Credit Suissea. Kako je u ponedjeljak izjavio za CNBC, rezultat kompanija su u redu, dobri su i makroekonomski podaci, ali se kamatne stope ne povećavaju tako brzo. Ankete pokazuju kako investitori procjenjuju da postoji 48 posto šansi da se američka središnja banka odluči za još jedno povećanje kamatnih stopa u prosincu.

S druge strane Atlantika predsjednik Europske središnje banke (ECB) Nario Draghi izjavio je kako će proteći još dugo vremena dok ECB ne zaustavi monetarne poticaje. Analitičari očekuju pad i na europskim burzama gdje su cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,9 posto, na 7511 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 12.297 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 5203 boda. Međutim, euro je prema dolaru ojačao već četvrti tjedan zaredom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close