Knorr na burzi traži vlasnika

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2018. u 16:05
Uvrštenje Knorra bit će najveći IPO u Frankfurtu ove godine/REUTERS

Tvrtka ide u IPO kako bi jedini dioničar našao nasljednika.

Vodeći svjetski proizvođač pneumatskih kočnica za kamione i željeznička vozila, njemački Knorr Bremse, najavio je izlazak na Frankfurtsku burzu što će biti najveće uvrštenje ove godine na tom tržištu.

Kompanija je u ponedjeljak najavila kako će se njezinim dionicama trgovati tijekom četvrtog tromjesečja. Knorr nije najavio raspon cijena dionica te koliko vrednovanje očekuje, no upućeni izvori tvrde da bi kompanija u IPO-u mogla biti vrednovana između šest i osam milijardi eura.

Lani su imali prihod od 6,2 milijarde eura. Zanimljivo je da cilj Knorra nije prikupljanje novca, već želja većinskog vlasnika, jednog od najbogatijih Nijemaca Heinza Hermanna Thielea, da proda svoje dionice i prenese vlasništvo.

Naime, 77-godišnji Thiele vlasnik je Knorra zajedno sa svojom kćerkom, a nakon prodaje dionica namjerava zadržati udjel u kompaniji.

Udjel u Knorru je stekao 1984. kada je unuk osnivača Georga Knorra želio prodati dionice, a Thielea je zamolio da pronađe kupca. Kontrolni paket dionica na kraju je kupio Thiele uz jamstvo Deutsche Bank, a s vremenom je postao jedini vlasnik kompanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close