Klara smanjila gubitak za 45 posto

Autor: Darko Bičak , 29. listopad 2015. u 21:59
Zbog poskupljenja sirovina, dodatnih rabata kupcima i PDV-a na kruh i dalje minus/Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog povećanja cijena sirovina, dodatnih rabata kupcima kao i PDV-a na kruh, poslovni rezultati su i dalje negativni.

Zagrebačke pekarne Klara su u razdoblju od siječnja do rujna 2015. godine ostvarile prihod od 125,5 milijuna kuna, a što je 5,6 milijuna manje u odnosu na 131,1 milijun u prošloj godini.

Kako ističu iz same tvrtke, u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupni prihod je manji za 4,25 posto, a rashodi za 6,1 posto, što je dovelo do smanjenja gubitka ovogodišnjeg razdoblja za gotovo polovicu. Naime, sadašnji gubitak je 3,6 milijuna kuna, a istodobno lani je iznosio 6,5 milijuna. Iz tvrtke koja se bavi proizvodnjom te prodajom kruha i peciva naglašavaju da su svi troškovi, a na koje Uprava može utjecati, ove godine smanjeni. No, zbog povećanja cijena sirovina, dodatnih rabata kupcima kao i PDV-a na kruh, poslovni rezultati su i dalje negativni.

U proteklih devet mjeseci Klara je prosječno zapošljavala 681 radnika, a što je za 22 ili tri posto manje nego na kraju prošlogodišnjeg trećeg kvartala. Smanjenje radne snage je uglavnom reuzultat isteka ugovara o radu na određeno vrijeme te odlaska radnika u prijevremenu mirovinu. Kao i većina tvrtki iz ovog sektora, tako i Klara većinu prihoda, konkretno čak 98 posto, ostvaruje na domaćem tržištu. Izvoz je iznosio svega 0,7 posto ukupne realizacije. U strukturi poslovnih rashoda, najveći dio odnosi se na materijalne troškove i to 62,4 posto.    

Komentirajte prvi

New Report

Close