Kiša i rast poreza srezali prihode turističkim tvrtkama

Autor: Marija Crnjak , 02. studeni 2014. u 22:01
U Valamaru za sporiji rast prihoda krive viši PDV, što im je izbilo oko 30 mil. kn/G. Jelavić/PIXSELL

Maistra, Liburnia Riviera Hoteli i zadarski Turisthotel uspjeli ostvariti porast prihoda i dobiti, najveći poput Plave Lagune i Valamara bilježe manje prihode.

Iako je nekoliko vodećih turističkih kompanija poput Maistre, Liburnia Riviera Hotela ili zadarskog Turisthotela u ovoj godini uspjelo ostvarilo porast prihoda te dobiti, kišna godina i dodatan pad na ruskom tržištu donijeli su minus u prihodu najvećim kompanijama poput Plave Lagune ili Valamara, pokazali su rezultati poslovanja u prvih devet mjeseci.

 

570milijuna

kuna bili su prihodi Plave Laguna što je 15% manje nego lani

Vodeće kompanije u izvješćima o poslovanju napominju kako bi imale znatno veći prihod bez podizanja međustope PDV-a s 10 na 13 posto te gotovo 100-postotnog rasta naknade za korištenje voda. Prihodi od prodaje u Valamaru porasli su za tek 1,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, s tim da ističu kako je na sporiji rast prihoda znatan utjecaj od oko 30 milijuna kuna imala povećana stopa PDV-a. Konsolidirani ukupni prihodi grupacije, koja je do preuzimanja Istraturista od strane Plave Lagune bila najveća turistička kompanija po prihodu u zemlji, iznose 1,03 milijardu kuna, što je 5,9 posto manje u odnosu na isto lanjsko  razdoblje.

Valamar je u prvih devet mjeseci 2014. ostvario konsolidiranu dobit od 218,3 milijuna kuna, uz operativnu dobit od 225,7 milijuna kuna, a na povećanje operativne dobiti i dobiti utjecale su smanjene stope amortizacije s učinkom od oko 25 milijuna kuna. Plava Laguna ostvarila je 570 milijuna prihoda, što 15 posto manje nego lani, uz rast dobiti od oko 2 posto. U Arenaturistu povećanje prihoda zahvaljuju obnovljenom hotelu Belvedere. Unatoč lošim prosječnim brojkama Kvarnera, opatijskom LRH prihod je porastao za 10 posto, uz rast dobiti od oko 50 posto. U zadarskom Turisthotelu također ističu porast davanja državi kao otegotnu okolnost u poslovanju, iako su uspjeli povećati bruto dobit za 9,3 posto nego lani. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gđa Marija molim vas ne “drukajte”!

New Report

Close