Kerumovi vijećnici nude 10,5 kuna za dionicu Koteksa

Autor: Tin Bašić , 24. srpanj 2012. u 22:00

Moj market sada može preuzeti nešto više od 66.000 dionica (manje od deset posto ukupnog broja izdanih dionica) koliko ih je ostalo u rukama malih dioničara

Iako je Hanfa izdala tri rješenja o preuzimanju splitskoga Koteksa, samo jedna ponuda dosad je poslana Upravi te tvrtke. Moj market u vlasništvu Ivana Serdarevića i Tomislava Režića, gradskih vijećnika nezavisne liste Željka Keruma, svoju ponudu od 10,50 kuna po dionici dostavili su Koteksu prošloga petka, stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi. Kerumovi vijećnici, koji su tvrtku Moj market osnovali prije pet mjeseci i registrirali je na adresi Kerumova centra Joker, stekli su u travnju 90,14% dionica Koteksa za ukupno 6,3 milijuna kuna.

Prema podacima Depozitorija, Moj market sada može preuzeti nešto više od 66.000 dionica (manje od deset posto ukupnog broja izdanih dionica) koliko ih je ostalo u rukama malih dioničara. Tako bi Kerumovi vijećnici za preostali udio u Koteksu mogli izdvojiti 693.000 kuna, ako svi dioničari prihvate njihovu ponudu. Cijena koju nude odobrena je u Hanfi prije dva tjedna, a jednaka je cijeni po kojoj je Moj market i stekao dionice jer se dionicama Koteska na burzi trgovalo četiri puta u posljednjih deset godina pa se nije ni mogla izračunati drukčija referentna cijena.Prema Hanfinim rješenjima, ponudu za preuzimanje Koteksa moraju još objaviti tvrtka Kerum i Goran Sapunar, nećak splitskog gradonačelnika. Budući da su Kerum i Sapunar napravili nekoliko pogrešnih koraka prilikom prodaje Koteksa, Hanfa je donijela rješenje o preuzimanju pa sva tri “igrača” sada moraju objaviti ponude. Prvo je krajem listopada prošle godine tvrtka Kerum, dotadašnji 90-postotni vlasnik Koteksa, sklopila ugovor s Goranom Sapunarom. Tu je nastala prva obveza objavljivanja ponude za preuzimanje. Sapunar je trebao do kraja siječnja platiti dionice koje su mu prenesene. Čak je i krajem studenoga Hanfi poslao zahtjev za odobrenje preuzimanja. Budući da nije ispoštovao odredbe ugovora i nije platio dionice, ugovor između njega i tvrtke Kerum automatski je raskinut, a dionice su vraćene. Naime, sredinom veljače Hanfa je od tvrtke Kerum zaprimila dopis u kojemu stoji kako je potpisan sporazum o raskidu ugovora. Dionice su vraćene Kerumu i u tom je trenutku nastala još jedna obveza preuzimanja.

Iako su i Sapunar i Kerum u kasnijim prepiskama s Hanfom tvrdili da je ugovor raskinut, čime je automatski ništetan, regulator taj argument nije uvažio. Hanfa tvrdi suprotno i u novom rješenju objašnjava da je Sapunar jedno vrijeme držao dionice i mogao njima raspolagati bez obzira na to što nisu plaćene. Stoga, tvrdi regulator, raskid ugovora ne isključuje primjenu Zakona o preuzimanju dioničkih društava sukladno kojem je nastala obveza preuzimanja i koja još nije prestala postojati. Pokušali smo stupiti u kontakt sa splitskim gradonačelnikom i pitati ga hoće li i kada tvrtka Kerum objaviti ponudu, no mobitel mu je bio isključen. Također se na opetovane pozive nije javljao ni Sapunar, koji je ujedno i direktor splitskoga Koteksa koji je zaprimio ponudu tvrtke Moj market.

Komentirajte prvi

New Report

Close