Katastrofalni ožujak donio najlošiji početak godine na Zagrebačkoj burzi od 2009.

Autor: Tomislav Pili , 13. travanj 2015. u 13:50
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

U odnosu na godinu ranije, ukupni promet manji je pet posto, ali je dionički srezan za 17 posto.

Iznimno letargični ožujak na Zagrebačkoj burzi rezultirao je najlošijim rezultatom za prvo tromjesečje od početka krize.

Izvješće burze za prva tri mjeseca otkriva da je zabilježeno nikad manjih 1,04 milijarde kuna ukupnog prometa. U odnosu na isto razdoblje lani, promet u prvom kvartalu manji je za pet posto, ali je promet dionicama unutar knjige ponuda od ovogodišnjih 591,5 milijuna kuna srezan za 17 posto. Ako se prvi kvartal stavi rame uz rame s prethodnim, četvrtim kvartalom, slika je nešto manje sumornija. U tom slučaju možemo vidjeti pad dioničkog prometa od preko četiri posto, ali i rast ukupnog prometa za gotovo petinu, ponajviše zbog utrostručenog skoka blok prometa dionica od 260,5 milijuna kuna.

 

250,7milijuna

kuna iznosio je ukupni promet u ožujku, čak 47 posto manje nego u veljači

"Prva dva mjeseca bila su relativno dobra, ali se ožujak pokazao neočekivano lošim. Ipak, ovo je tek prvi kvartal, pa treba pričekati kako će se pokazati ostatak godine", komentirala je za Poslovni dnevnik čelnica Zagrebačke burze, Ivana Gažić.  Podsjetimo, u ožujku je zabilježeno tek 163,5 milijuna kuna dioničkog prometa – 26 posto manje nego u veljači – te 250,7 milijuna kuna ukupnog prometa, gotovo 50 posto manje nego mjesec dana ranije. Ipak, trend je neumoljiv, pa pogled u statistike Zagrebačke burze unazad nekoliko godina pokazuje kako je ovo najgori početak godine. U vezi toga Gažić kaže kako je to ne iznenađuje jer smo već šest godina u recesiji i ne vidimo pomaka na području privatizacije. U tom kontekstu spas može biti privatizacija Hrvatske elektroprivrede (HEP) ili Hrvatskih autocesta (HAC). Šefica burze smatra da je privatizaciju HEP-a, o kojoj se govori u posljednje vrijeme, moguće realizirati do kraja godine.

"S obzirom da je HEP angažirao respektabilne savjetnike, može se reći da je država ozbiljno krenula u pripremu pa se taj IPO može pripremiti do kraja godine. Međutim, hoće li do IPO-a doći, pitanje je političke odluke. Što se tiče uvrštenja HAC-a, još nisu objavljeni eventualni savjetnici, pa je teže procijeniti koliko je realno da do uvrštenja dođe do kraja godine", tvrdi Gažić. Na pitanje može li Zagrebačka burza uopće održivo poslovati na ovim razinama prometa, Gažić tvrdi da su prometi još uvijek na razinama dovoljnima za održivost poslovanja. "U posljednjih nekoliko godina uspjeli smo značajno sniziti troškove poslovanja, a ove godine imali smo i brojna nova uvrštenja. S prihodovne strane, Burza bilježi bolji rezultat nego u prometima. Pitanje je koliko je prometa premalo za naše članove, odnosno u kojoj mjeri su se fokusirali na druge izvore prihoda osim samih provizija", poručuje Gažić. Kako je burza poslovala biti će poznato kroz desetak dana, kada se očekuje objava financijskog izvješća.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close