Javna ponuda dionica Tankerske plovidbe prvi IPO unazad 7 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2015. u 10:30
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Agenti izdanja su Intercapital vrijednosni papiri i Raiffeisenbank Austria.

Najveća hrvatska brodarska kompanija Tankerska plovidba d.d. objavila je danas početak inicijalne javne ponude dionica (IPO) svoje tvrtke kćeri TNG (Tankerska Next Generation), kojom želi prikupiti 40 milijuna dolara kapitala, a to će biti prvi IPO na Zagrebačkoj burzi unazad sedam godina.

Agenti izdanja su Intercapital vrijednosni papiri i Raiffeisenbank Austria, a kroz ponudu se nudi 3.600.000 dionica, s opcijom dodatne dodjele 400.000 dionica, u rasponu indikativne cijene od 64 do 77 kuna po dionici. Sav prikupljeni kapital, najavljuju iz Tankerske plovidbe, uložit će se u razvoj kompanije odnosno kupnju novih brodova.

Tankerska plovidba d.d. jedini je dioničar društva TNG te nudi postojeće dionice u IPO, uz obvezu da s cjelokupnim sredstvima prikupljenim kroz IPO dokapitalizira TNG.

Javna ponuda dionica TNG započinje 26. siječnja i traje do 5. veljače, ukoliko ne bude skraćivanja razdoblja formiranja knjige trgovanja i razdoblja prijave u slučaju velikog interesa investitora, navode iz Tankerske plovidbe.

Cijenu ponude, broj dionica prodanih u IPO-u te ukupan iznos prikupljenog kapitala, trebali bi biti poznati 6. veljače "ili oko toga datuma", navodi se u prospektu izdanja, objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

U prospektu stoji i da se ovom javnom ponudom dionice TNG-a nude velikim ulagateljima u Hrvatskoj, SAD-u te izvan Hrvatske i SAD-a, kao i kvalificiranim institucionalnim kupcima u SAD-u, uz uvjet da najniža vrijednost pojedine prijave za kupnju dionica iznosi 400.000 kuna.

Malim se ulagateljima u Hrvatskoj, pak, dionice nude uz najnižu vrijednost pojedinačne prijave za kupnju dionica od tisuću kuna, a postojeći dioničari Tankerske plovidbe mogu svoje dionice u Tankerskoj zamijeniti na način da se jedna dionica Tankerske mijenja za 8 dionica TNG-a.

Društvo TNG osnovano je krajem kolovoza 2014. godine s ciljem izdvajanja brodova za prijevoz naftnih prerađevina za potrebe dokapitalizacije kroz IPO. Kapital društva TNG trenutno iznosi 255 milijuna kuna i podijeljen je na 4.000.000 dionica bez nominalne vrijednosti.

Dodaju da će se nova kompanija "u potpunosti oslanjati na znanje, iskustvo i reputaciju koju Tankerska plovidba ima na brodarskom tržištu s najuglednijim unajmiteljima tankera u svijetu".

Flota društva TNG trenutno se sastoji od dva produkt tankera srednje nosivosti koji su već u eksploataciji i jedne novogradnje, tankera eko-dizajna koji će biti isporučen u drugoj polovici 2015. godine.

"'Dalmacija' će biti prvi eko brod u floti Grupe, prvi takav brod koji plovi pod hrvatskom zastavom uopće. TNG je orijentiran na nove generacije eko brodova, koji će trošiti puno manje goriva nego sadašnji i predstavljaju novi standard u svjetskom brodarstvu. TNG posluje profitabilno i stabilno s obzirom da su oba naša broda ugovorena po dobrim uvjetima. Bitno je naglasiti da TNG 100 posto svojih prihoda ostvaruje na međunarodnom tržištu te je poslovanje tvrtke u cijelosti otporno na događanja i gospodarsku krizu u Hrvatskoj i regiji. U javnoj ponudi želimo prikupiti 40 milijuna dolara koje bismo uložili u kupnju novih brodova", kaže direktor Tankerske Next Generation John Karavanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close