Jagma investitora za dionicama Ubera

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2019. u 22:00
Prikuplja se 10 milijardi dolara/REUTERS

Kompanija krenula u predstavljanje ulagačima u sklopu najiščekivanije tehnološke ponude dionica ove godine.

Već prvi dani Uberova predstavljanja investitorima sugeriraju kako bi cijena u burzovnoj premijeri mogla skočiti s obzirom na navodno veću potražnju za dionicama od ponude.

Kako navodi Reuters pozivajući se na upućene izvore, za Uberovim dionicama vlada prava jagma, pa bi kompanija vrlo lako mogla nadmašiti svoj cilj prikupljanja 10 milijardi dolara uz vrednovanje od 90 milijardi dolara. Uber je odbio komentirati navode o velikoj potražnji pri upisu dionica. Nakon što je u ponedjeljak prezentacija za investitore održana u Londonu, dan kasnije Uberova karavana osvanula je u New Yorku.

Kako prenose agencije, više od stotinu investitora slušalo je glavnog izvršnog direktora Daru Khosrowshahija i financijskog direktora Nelsona Chaija o planovima kompanije o proširenju poslovanja s dostavom hrane te ulasku u nove tržišne niše, kao što je dostava robe iz trgovina.

Prezentacija je bila zatvorena za medije. Podsjetimo, Uber je u prospektu oprezno najavio kako možda nikada neće postati profitabilan, a u rizike poslovanja naveo je mogućnost daljnje oštrije regulative te rast zakonski određenih minimalnih plaća na tržištima na kojima posluje. Khosrowshahi je također imao zadatak uvjeriti investitore da je kompanija promijenila korporativnu kulturu i poslovnu praksu nakon niza skandala u posljednje dvije godine.

Ti su skandali uključivali optužbe za seksualno uznemiravanje, goleme krađe podataka o korisnicima, korištenje ilegalnog softvera za izbjegavanje regulatornih obveza te optužbe za podmićivanje u inozemstvu. Uberovu početnu ponudu dionica vodi trojac banaka s Wall Streeta – Morgan Stanley, Goldman Sachs te Bank of America.  

Komentirajte prvi

New Report

Close