Sezona dividendi: Iz države ‘odlazi’ 1,87 milijardi kuna

Autor: Tin Bašić , 29. travanj 2013. u 11:10
Ilustracija

Od ukupne vrijednosti svih dividendi koje će država kao vlasnik dobiti u iduća dva i pol mjeseca, 84 posto se odnosi na dividendu od Ine.

U iduća dva i pol mjeseca, iz Hrvatske će “otići” 1,87 milijardi kuna. Riječ je o dividendama koje će dobiti najveći strani vlasnici hrvatskih kompanija. Prema dividendnom kalendaru Zagrebačke burze do sredine srpnja dioničarima će se isplatiti nešto više od tri milijarde kuna dividende. Uz potvrđene isplate, u najavi su još dividende vrijedne 434 milijuna kuna, pa će ukupno će biti isplaćeno 3,44 milijarde kuna. Od toga, 54 posto napušta Hrvatsku.

Najviše će dobiti Deutsche telekom, 51-postotni vlasnik Hrvatskog telekoma. U pozivu na glavnu skupštinu, koji je na Burzi objavljen u srijedu, potvrđena je dividenda od 20,51 kunu po dionici. Time će Deutsche telekom na račun 8. srpnja dobiti 856,56 milijuna kuna. To je 68,07 milijuna kuna manje nego što je DT dobio prošle godine.

Najveći vlasnik Privredne banke Zagreb, talijanska banka Intesa Sanpaolo u četvrtak je dobila 648,66 milijuna kuna. Dividenda PBZ-a iznosila je ukupno 846,91 milijun kuna, a pored Intese, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dobila je, kao drugi dioničar po veličini, 176,8 milijuna kuna. Nakon što lani nije bilo dividende, Mol ove godine može biti zadovoljan. Iako je dobit Ine u 2012. bila 62 posto manja nego godinu prije, Uprava i NO predlažu isplatu 50 posto konsolidirane neto dobiti. Dioničari bi trebali dobiti 34,35 kuna po dionici. U Mađarsku bi, po toj računici, trebalo otići 168,56 milijuna kuna, dok bi država trebala dobiti 154,01 milijun kuna.

To je ujedno i 84 posto od ukupne vrijednosti svih dividendi koje će država kao vlasnik dobiti u iduća dva i pol mjeseca. Ukupno će država dobiti 183,1 milijun kuna. Od Končara elektroindustrije, koji će krajem lipnja isplatiti 12 kuna po dionici, država će kroz izravno vlasništvo, Kapitalni fond te HZMO dobiti 16,43 milijuna kuna. Po istome principu država će od Janafa dobiti 11,93 milijuna kuna.

Gotovo cijelu dividendu Siemensa dobit će austrijska matica s obzirom na to da je 96-postotna vlasnica, pa će u Austriju otići 37,3 milijuna. Nešto manje od polovice (49 posto) ukupne dividende Ericssona Nikole Tesle odlazi u Švedsku. Ta će kompanija svojim dioničarima krajem lipnja isplatiti ukupno 170 kuna po dionici. U četvrtak je i Adris objavio poziv na skupštinu u kojemu se predlaže dividenda od sedam kuna po dionici. Riječ je o ukupnoj dividendi od 113,37 milijuna kuna, od čega 65,88 milijuna ide vlasnicima redovnih dionica, a 47,48 milijuna vlasnicima povlaštenih.

 

Komentari (4)
Pogledajte sve


Toliko o stranim investitorima: Digneš kredit, uložiš u banana državu na način da podmitiš političara kako bi mogao ostvariti enormni profit i onda milenijumima isisavaš dobit iz banane. Usput vraćaš kredit s minornim kamatama. I tako je stvorena KOLONIJA RH.

Nema bas logike. Da je investiranje u Hrvatsku tako isplativo kako ti tvrdis onda bi kapital tekao u Hrvatsku, a ne iz Hrvatske.

zasto sada kukaju prodali su Ht dobiju pdv ,porez na dividendu , braniteljski fond ima 10 % oni dobiju dividendu nije ni sve tako crno

Država je prodala vinograd a da je bilo pameti mogla je prodavati vino!!

New Report

Close