Interkapital partner Varšavske burze

Autor: Tin Bašić , 15. lipanj 2010. u 22:00

Varšavska burza kroz program IPO Partner pokušava privući kompanije iz regije da svoje dionice izlistaju na poljskom tržištu kapitala

Interkapital vrijednosni papiri postali su tzv. IPO partner Varšavske burze, priopćilo je to investicijsko društvo u utorak. “Poljsko tržište kapitala je zbog svoje strukture, razvijenosti i atraktivnosti stranim investitorima u posljednjih nekoliko godina ostvarilo znatno bolje performanse od hrvatskog.

Primjerice, likvidnost Varšavske burze mjerena prometom protrgovanih dionica u ovoj se godini vratila na razine od prije krize, što omogućuje da se dionicama u Varšavi trguje po znatno višim multiplikatorima nego u Zagrebu“, izjavio je direktor investicijskog bankarstva Interkapitala Ante Patrk. Ističe kako bi to atraktivno tržište moglo biti zanimljivo domaćim kompanijama kada odluče prikupljati novi kapital preko burze. ”Vjerujemo da će dualno listanje dionica, u Zagrebu i u Varšavi, pokrenuti domaće tržište kapitala koje ipak još nije dovoljno razvijeno za veća i zahtjevnija izdanja dionica“, zaključuje Patrk. Predsjednik Uprave Interkapitala Daniel Nevidal je na pitanje Poslovnog dnevnika imaju li već sada u planu izlistati neke domaće dionice u Varšavi, odgovorio negativno. Varšavska burza je inače na europskom tržištu dobro poznata po svojoj predanosti inicijalnim javnim ponudama dionica. Lani je tako na toj burzi provedeno 38 IPO-a vrijednih 1,6 milijardi eura. Burza je program ”WSE IPO Partner” pokrenula još u studenome 2006. godine kao alat vlastite promocije u regiji i kao način privlačenja kompanija s drugih tržišta kapitala na izlistavanje dionica na WSE. Varšavska se burza već u nekoliko navrata spominjala kao moguće mjesto dodatnog izlistavanja dionica domaćih kompanija, no zasad još nijedna hrvatska tvrtka nije napravila znatnije korake u tom smjeru. U prva tri mjeseca ove godine, Varšavska se burza po broju IPO-a sa 15 ponuda vrijednih 32 milijuna eura u Europi nalazi na drugome mjestu iza Londonske.

Komentirajte prvi

New Report

Close