Ini i HT-u prihode nagriza država

Autor: Marina Šunjerga/VL , 30. listopad 2014. u 22:01
Davor Tomašković, HT i Zoltan Aldott, Ina

Unatoč dobrom rezultatu, Inini prihodi od prodaje manji su za devet posto. HT je usporio pad prihoda te su oni gotovo stabilizirani.

Ina i Hrvatski telekom objavili su rezultate poslovanja za devet mjeseci iz kojih se može iščitati da im rast usporava, ali da žestokom kontrolom troškova uspijevaju zadržati dobar rezultat za svoje dioničare. Ina je svojim dioničarima zaradila 58,3 kune po dionici, dok je HT imao zaradu od 8,75 kuna na svakoj od 88,8 milijuna dionica.

 

583mil.

kuna iznosila je Inina neto dobit

Neto dobit Ine u devet mjeseci iznosila je 583 mil. kn, što je za čak 51% više nego u 2013. Država bi kroz dividendu i kroz obvezu poreza na dobit u devet mjeseci mogla dobiti 370 mil. kn. Rasla je i dobit Ine iz osnovne djelatnosti, i to za 45%, na 1,04 milijarde kuna. Unatoč dobrom rezultatu, prihodi od prodaje manji su za devet posto. "Unatoč nepovoljnim regulatornim promjenama (prodaja plina, prenošenje opskrbe kućanstava na HEP po reguliranoj cijeni plina…), koje su utjecale na naše rezultate u iznosu od 591 mil. kn, ostvarili smo dobre rezultate", istaknuo je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

Investicije su, ističe, povećali za 7%, na gotovo 1,1 mlrd. kn. Po segmentima poslovanja, istraživanje i razvoj na temelju 5,28 mlrd. kn prihoda, koji su u odnosu na lani pali za čak 23%, ostvarilo je 2,21 mlrd. kn dobiti, dok je u maloprodaji i rafinerijskom poslovanju ostvareno 14,55 mlrd. kn prometa, ali i gotovo 1,1 mlrd. kn gubitaka. HT-u pak dobit pada, na što su utjecali kriza i ekonomska situacija, ali i uvođenje nove naknade za uporabu radio-frekvencijskog spektra.

 

717mil.

kuna HT-ova je neto dobit

Neto dobit HT-a iznosila je 717 mil. kn, u odnosu na 960 mil. iz istog razdoblja 2013. Bilježe 1,88 mlrd. kn prihoda i 315 mil. kuna neto dobiti. Pozitivno je što se EBITDA zadržao na dvije milijarde kuna, pa je pad usporen na 2,9 posto. "U odnosu na isto lanjsko razdoblje usporili smo pad prihoda te su oni gotovo stabilizirani. Fokus je bio na transformaciji, s kojom nastavljamo kako bismo stvorili temelje za budući rast", istaknuo je predsjednik Uprave tvrtke Davor Tomašković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close