Ingri prst dolje, ‘tipuje’ se na Adris, Ledo i Podravku

Autor: Tin Bašić , 13. prosinac 2012. u 22:01
U istraživanju iCapitala sudjelovalo 37 profesionalaca

Na drugom mjesto po pesimizmu našla se dionica Kraša, a 71 posto ispitanih investitora pad predviđa i vrijednosnici Atlantske plovidbe.

Nešto više od polovice (51%) profesionalnih domaćih investitora smatra da će u iduća tri mjeseca hrvatsko tržište kapitala biti pod okriljem pesimizna. Istraživanje o njihovim pogledima na budućnost naziva Investment Management Industry Monthly Outlook proveo je investicijski portal iCapital.hr, a anketirano je 37 hrvatskih investitora, odnosno menadžera koji upravljaju nekom vrstom imovine, bilo da rade u investicijskim društvima, bankama ili osiguravajućim kućama.

Analiza dionica
Kad su u pitanju sastavnice dioničkog indeksa CROBEX, ispitani smatraju da bi njih 13 u idućih mjesec dana trebalo biti pod utjecajem optimizma, a za ostalih 12 prognoziraju pad. Najnegativniju ocjenu "zaradila" je dionica Ingre za koju čak 94 posto investitora misli da će u idućih mjesec dana zabilježiti pad. Takav stav ne čudi s obzirom na to da je Ingra već mjesecima u blokadi i ima poteškoća u poslovanju. Na drugo mjesto po pesimizmu, pomalo iznenađujuće, došla je dionica Kraša. Više od tri četvrtine investitora smatra da će ona izgubiti na vrijednosti. U posljednjih mjesec dana ta je vrijednosnica pod pritiskom prodavatelja i konstantno pada. Izraziti pesimizam investitori su pokazali i prema dionici Atlantske plovidbe,71% ih očekuje da će u idućih mjesec dana zabilježiti pad. To je u skladu i s preporukama Erste grupe koja je ulagačima savjetovala prodaju tih dionica. S druge strane, investitori su najoptimističniji prema povlaštenoj dionici Adrisa za koju ih 76% vjeruje da će rasti. Drugo mjesto sa 74 posto pozitivno naklonjenih ulagača dijele Ledo i Podravka, a treće Valamar Adria holding kojeg je ZSE proglasio dionicom godine, te Končar elektroindustrija za koje dvije trećine ulagača predviđa rast cijene. Investitori su odgovarali i na pitanja o najvećim prijetnjama za domaće tržište kapitala, kao i najvećim prilikama. Najnegativniji utjecaj na dioničko tržište imat će daljnji pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti, smatra trećina anketiranih. Slaba likvidnost tržišta druga je na ljestvici najvećih prijetnji (27% glasova), dok 22% ulagača  vjeruje da će za pesimizam najviše biti odgovorna europska dužnička kriza i njezin negativan utjecaj na naše gospodarstvo.

Tromjesečna prognoza
Najpozitivniji učinak na tržište kapitala trebale bi pak imati potencijalne privatizacije. U iduća tri mjeseca će javne ponude dionica kompanija u državnom vlasništvu biti najpozitivniji impuls, smatra 38 posto ispitanika smatra. To, uostalom, već mjesecima priželjkuju mnogi akteri tržišta apelirajući na Vladu da što prije krene s tim procesom. Za sada su u početnom postupku privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatska poštanska banka. U postupku je i brodogradilište Uljanik koje je nedavno izdalo nove dionice, a privatizacija brodogradilišta 3. maj u početnoj je fazi. Nešto manje od četvrtine ulagača uvjereno je da će poboljšanje likvidnosti imati najpozitivniji utjecaj na tržište, a po 14% ističe da će to biti potencijalna preuzimanja u regiji, odnosno očuvanje ili poboljšanje rejtinga države. Domaći ulagači najviše su optimistični (73 posto) prema dionicama tržišta u razvoju i novcu. "Ta tržišta vide kao potencijal rasta (BRIC, Turska i sl), dok su prema svim ostalim kategorijama pesimistični, što pokazuje povećani oprez posebice u Hrvatskoj zbog makroekonomske situacije", objašnjavaju u iCapitalu. To pokazuje i stav prema BDP-u za kojeg ulagači (62%) vjeruju da će u 2012. pasti od 0,5 i do čak tri posto, a 38% kaže da bi mogla biti riječ o rasponu od -0,5% do 0,5%. "Sumirajući odgovore na  spomenuta pitanja, naše istraživanje pomaže identificiranju trendova na tržištu", poručuju s portala iCapital.

Očekivanja kretanja tečaja

Kuna i euro na 7,5 do 7,55

Očekivanja spram kretanja -tečaja kune u odnosu na euro u sljedeća tri mjeseca pokazuju da najveći dio ispitanika (41 posto) očekuje kretanje tečaja u rasponu od 7,5 i 7,55. Njih 38 posto vidi tečaj na razinama iznad 7,55, dok 19 posto ispitanika smatra da će on biti na razinama od 7,45-7,50. Prema novcu kao klasi imovine 51 posto ispitanika izjasnilo se optimistično. U svim ostalim imovinskom kategorijama, ispitanici očekuju pad. Primjerice, prema kunskim državnim obveznicama njih 54 posto je pesimistično.

Vrijednost tržišta

  • 59 posto investitora smatra da je vrijednost hrvatskog tržišta kapitala podcijenjena
  • 27 posto ulagača vjeruje da je tržište "fer" vrednovano
  • 14 posto investitora vjeruje da je ono ipak precijenjeno

Komentirajte prvi

New Report

Close