Industriju čeka rošada svih zakona i navala konkurencije

Autor: Ana Blašković , 13. svibanj 2012. u 22:00

Imovina raste jedino mirovincima, najteže je brokerima, istaknuo je Pierre Matek i najavio izmjene propisa

Financijski sektor upravo prolazi velik val snažne regulacije nakon krize, a ono što čeka industriju je snažna konkurencija zbog ulaska u EU i izmjena gotovo svih zakona u kratkom roku. Upozorio je na to predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Pierre Matek na drugom danu konferencije “Hrvatsko novčano tržište” pozvavši pritom okupljene da se intenzivno uključe u rad na novim propisima. U vezi sa svim segmentima koje Hanfa nadzire imovina, kaže, raste jedino mirovinskim fondovima, a njihov se broj nije mijenjao. Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je javnu raspravu o izmjenama propisa, a u tijeku je diskusija o zasebnoj regulaciji dobrovoljnih fondova, potportfeljima, troškovima… S druge strane kod investicijskih fondova situacija je bitno drukčija: broj društava za upravljanje se smanjuje, a imovina stagnira.

Muke fondova i brokera
“Zatvoreni fondovi još nisu pronašli svoje mjesto na tržištu, a fondovi rizičnoga kapitala još nemaju značajniju imovinu pod upravljanjem”, rekao je Matek. Izmjene propisa slijede i za investicijske fondove, a najvažnije promjene ticat će se olakšane prekogranične prodaje fondova, kvalitetnije regulacije poslova depozitne banke i mogućnosti da se dio poslova prebaci na treće osobe što bi im trebalo smanjiti troškove. Možda je najteže i dalje investicijskim društvima, odnosno brokerskim kućama. “Prihodi od poslovanja teško mogu pokriti troškove pa društva imaju problem s održavanjem adekvatnosti kapitala. Prihodi su 2007. iznosili 250 milijuna kuna, a danas su manji od 50 milijuna zbog čega se broj društava izvan banaka s tadašnjih trideset prepolovio”, istaknuo je novi čelnik Hanfe. Zdravlje leasinga izravno je povezano sa stanjem u gospodarstvu, a pad broja ugovora i njihove vrijednosti trebao bi se okrenuti kada se ekonomija počne oporavljati. Na popisu želja, kaže Matek, manja je restriktivnost, mogućnost da se vraćeni objekti leasinga daju u najam, kao i da leasingu bude omogućeno projektno financiranje te mogućnost da dobavljač objekta leasinga bude fizička osoba. Situacija nije bitno bolja ni kod osiguravatelja. Bruto premija osiguravatelja u laganom je padu, a aktiva u porastu od početka krize. Njih pak čekaju velike promjene zbog nove europske regulative Solvency II, no ni na europskoj razini još nije jasno kada će one zaživjeti.

Factoring pod lupom
Pod povećalo regulatora sve više dolazi factoring koji je, iako medijski slabo eksponiran, u stalnom porastu. Aktiva 18 društava je 6 milijardi kuna, a volumen transakcija u 2011. dosegnuo je 11,3 milijarde. “Upravo su počeli razgovori o tome treba li i taj segment financijskog sektora propisno regulirati”, rekao je Matek.

Komentirajte prvi

New Report

Close