Indeksi i danas stagniraju: malo imaju pozitivni, a potom malo negativnim predznak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2013. u 14:26
Guliver/Thinkstock

‘Uz slabašan obujam trgovanja, po visini prometa se izdvaja se tek dionica HT-a. I na inozemnim burzama trguje se oprezno.’

Indeksi Zagrebačke burze danas blago osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, jer nema važnijih poslovnih vijesti koje bi dale smjernice investitorima, a i na inozemnim burzama se oprezno trguje.
Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,27 posto, na 1.898 bodova, spustivši se nakon tri trgovinska dana ponovno ispod psihološki važne granice od 1.900 bodova.

Istodobno, Crobex10 bio je u minusu 0,16 posto, na 1.066 bodova. Redovni promet iznosio je 4,4 milijuna kuna, te je bio 1,5 milijuna veće nego jučer u ovo doba.

„Indeksi i danas stagniraju; malo imaju pozitivni, a potom malo negativnim predznak. Uz slabašan obujam trgovanja, po visini prometa se izdvaja se tek dionica HT-a. I na inozemnim burzama trguje se oprezno“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Kako dodaje, nema važnijih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora, a od makroekonomskih – Državni zavod za statistiku izvijestio je o padu industrijske proizvodnje u prosincu za 5,6 posto na godišnjoj razini.

To predstavlja ubrzanje pada, s obzirom da je u studenome industrijska aktivnost oslabila za 4,3 posto na godišnjoj razini. To je i nešto veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja skliznula za 5,5 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 4 do 6,9 posto.

„Očekivano smanjenje kupovne moći građana u 2013. te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje. Stoga ni u ovoj godini ne očekujemo oporavak industrijske proizvodnje“,

navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a. Na europskim burzama najvažniji indeksi su u blagom minusu, dok investitori iščekuju nove smjernice iz Feda. Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu između 0,09 i 0,29 posto. Na domaćem tržištu, jedina s milijunskim prometom zasad je dionica HT-a, u visini od 1,4 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,63 posto, na 220,49 kuna.

S nešto više od 800.000 kuna prometa slijede dionice Leda, koje su poskupjele 0,65 posto, te Petrokemije, za 0,42 posto. Znatniji rast cijene ostvarila je i dionica Ine, za 1,31 posto, na 4.200 kuna.

Nešto veći cjenovni pad među likvidnijim izdanjima bilježe povlaštene dionice Adrisa, za 2,2 posto, te Ericssona Nikole Tesle, za 1,75 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close