Indeks CROBEX oslabio već osmi uzastopni tjedan

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 27. prosinac 2015. u 22:00
Indeks u 2015. pao pet posto/Goran Jakuš/PIXSELL

Izostanak privatizacija i politička previranja utjecao na neizvjesnost ulagača, kažu na Zagrebačkoj burzi.

Indeks CROBEX Zagrebačke burze prošli tjedan je završio padom za 0,1 posto na 1655 bodova, što je pad indeksa već osmi tjedan zaredom, a u utorak je bio na najnižoj razini od lipnja 2012. godine spustivši se na 1647 bodova.

U odnosu na početak godine indeks je pao oko pet posto. Predsjednica Uprave Ivana Gažić kaže da razlozi pada ne stoje u nekim nedavnim događanjima, nego onima koji već dulje utječu negativno na burzu, a to je prije svega izostanak velikih privatizacija. Ta je činjenica uz politička previranja utjecala i na veću neizvjesnost ulagača. Stoga, jedan od prvih poteza nove vlade trebala bi biti i javna ponuda dionica, od koje je ova vlada odustala, iako su još početkom godine počele pripreme za izlazak Hrvatske elektroprivrede na burzu.

Tržištu je naime potrebna dionica koja ima značajan "free float" pa onda i likvidnost, a kako bi se povećala atraktivnost tržišta. Ulagačima nedostaje dionica u koju mogu ulagati, odnosno nova izdanja i nove ulagačke prilike. CROBEX10 oslabio je prošli tjedan 0,2 posto i pao na 979 bodova, najnižu razinu od kraja rujna, a od početka godine oslabio je oko 2,5 posto. Jedan od pokazatelja kojim ulagatelji mogu dobiti osjećaj za pojedina tržišta je odnos tržišne kapitalizacije kompanija listanih na burzi u odnosu na BDP, a popularizirao ga je Warren Buffet. Kod nas je taj pokazatelj oko 39 posto, a najveći generator je dionica Ine, na koju se odnosi oko 45 posto od tog omjera. Prije krize taj omjer bio je 109 posto.    

Komentirajte prvi

New Report

Close