Ina i HT jedina potpora Crobexu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2013. u 13:13
Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Na Zagrebačkoj je burzi promet danas znatno manji nego proteklih dana, a na oprezno trgovanje ukazuje i pad Crobex indeksa s najviših razina u posljednjih 15 mjeseci.

Na Zagrebačkoj je burzi promet danas znatno manji nego proteklih dana, a na oprezno trgovanje ukazuje i pad Crobex indeksa s najviših razina u posljednjih 15 mjeseci.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,6 posto, na 1.864 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,3 posto, na 1.047 bodova, nakon što su jučer u ovo doba dosegnuli najviše razine od rujna 2011. godine.

Redovni promet iznosio je oko podneva 5,1 milijun kuna, što je otprilike 3 milijuna kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Tržište se danas malo smirilo, nakon snažnog rasta posljednjih dana. Gotovo sve dionice iz Crobex indeksa trenutačno su u minusu. Među rijetkim dobitnicama su Ina i HT, pa rast njihovih cijena podržava indekse“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva banke Splitsko-dalmatinske.

Do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.

Najveći promet, oko 750 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Petrokemije, čija je cijena u silaznoj putanji drugi dan zaredom, nakon što je jučer ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao da se trenutno ne razmišlja o privatizaciji te kutinske kompanije.

Nakon jučerašnjeg pada za više od 5 posto, cijena dionice Petrokemije skliznula je jutros daljnjih 3,7 posto, na 234 kune.

S prometom od oko 750 tisuća kuna slijedi dionica Varteksa, koja je na početku trgovanja poskupila više od 10 posto, da bi kasnije izgubila sve dobitke, pa se kreće na 9 kuna.

Nakon snažnog rasta proteklih tjedana, cijena dionice Ingre pala je jutros više od 7,5 posto, na 4,33 kune.

Na listu dobitnica danas su se plasirale dionice Ine i HT-a, s rastom cijena za 2,8, odnosno 0,1 posto.

Tehnička analiza pokazuje, kaže Gašparević, da je Crobex indeks dosegnuo ciljanu razinu, pa se lagano korigira u rastućem trendu.

„Na grafikonu je formirana tzv. 'doji' svijeća, koju karakterizira malo tijelo, a veliki repići. Riječju, na kraju trgovanja na burzi indeks je gotovo na istoj razini kao što je bio na početku, dok je tijekom dana oscilirao i prema gore i prema dolje. 'Doji' predstavlja nesigurnost tržišta, a značajan je samo kad se tržište nalazi u trendu, rastućem ili padajućem. Jedan je od ključnih indikatora promjene trenda. Crobex je formirao svijeću 'doji' nakon što je porastao 12 posto od dna prije mjesec dana, a svijeća ukazuje na oprez. Ključni otpor od kojeg se Crobex odbio nalazi se na 1.888 bodova“, objašnjava Gašparević

I na europskim se burzama danas trguje oprezno. Oko podneva su pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili u minusu između 0,1 i 0,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close