Ina, HT i Adris najmanje rizične dionice u CROBEX-u

Autor: Tomislav Pili , 30. svibanj 2014. u 09:23
Dionica Ine u tri godine oslabila je za 14 posto/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Istraživanje iCapitala na temelju metode standardne devijacije prinosa u posljednje tri godine pokazuje da su dionice Ingre, Dalekovoda i Viadukta najrizičnije za ulagatelje.

Dionice građevinskog sektora najrizičnije su ulaganje unutar indeksa CROBEX. Prema navodima portala iCapital, njihovo istraživanje na temelju metode standardne devijacije prinosa u posljednje tri godine pokazuje da su dionice Ingre, Dalekovoda i Viadukta najrizičnije za ulagatelje.

Ingra bilježi devijaciju od 12 posto, Dalekovod od 8,6, a Viadukt od 7,5 posto. Najrizičniji trio slijedi jedan turistički predstavnik, dionica pulskog Arenaturista s devijacijom od 7,1 posto. Slijede ga Belje i problemima opterećena kutinska Petrokemija.Kako su pojasnili s iCapitala, standardna devijacija – kao mjera rizičnosti – računata je temeljem tjednih prinosa odnosno promjena cijene predmetnih dionica unazad tri godine. Najmanju rizičnost pokazale su dionice Ine, Hrvatskog telekoma i Adrisa. Devijacija za te tri dionice kreće se između 1,9 i 2,1 posto, a nešto većih 2,7 posto ima čak tri dionice – Atlantic Grupa, šećerana Viro te solinski proizvođač auto-dijelova AD Plastik.

 

12posto

je devijacija za dionicu Ingre, najrizičniju dionicu unutar CROBEX-a

Rizičnost je izračunata i za cijeli CROBEX, a on je pokazao najbolji rezultat od 1,5 posto. Kako pojašnjavaju s iCapitala, indeks je u pravilu manje volatilan od pojedinačnih dionica zbog efekta diverzifikacije koja umanjuje rizik. Neovisni analitičar tržišta kapitala Roman Rinkovec, komentirajući najrizičniju skupinu, kaže kako je to i potpuno očekivano s obzirom na stanje u građevinskom sektoru. "Dobar dio građevinskih tvrtki u predstečajnim je nagodbama, a ostali posluju u potpuno neizvjesnom okružju. U njihovu poslovanju nema gotovo nikakvih pomaka nabolje niti naznaka da će uskoro biti bolje. Građevinci praktički svaki dan moraju spajati kraj s krajem", kaže Rinkovec.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ovaj lupa bez veze. za 10 dana mi istjeće osiguranje Ao i poslao sam na sedam kuća mail sa podatcima vozila da mi dostave ponude. Javila mi se telefonom gospođa iz Allianza, Uniqa,te osoba iz Triglava… ,ostali, neću ih imenovati, mi ni nakon 5 dana nisu ni odgovorili, kamoli dostavili mail!!!???Toliko o razini usluge i interesu da se radi!!!
[emo_mrgud]

New Report

Close