Iako cijene dionica rastu, porez otjerao male ulagače

Autor: Tomislav Pili , 16. kolovoz 2016. u 07:38
Domaći indeks CROBEX na najvišoj razini u godinu dana/ Davor Visnjic/PIXSELL

Porez na kapitalnu dobit prepolovio je promet, a s burze najavljuju razgovor o toj temi s budućim ministrom.

Iako uspon indeksa Zagrebačke burze ne prestaje, niska likvidnost i dalje je velik problem domaćeg tržišta. Poput najznačajnijih globalnih tržišta dionica i hrvatsko tržište nalazi se na jednogodišnjem vrhuncu. U petak se CROBEX zaustavio na 1786 bodova dohvativši najvišu razinu od lanjskog kolovoza.

Na također najvišoj razini u godinu dana je i uži indeks CROBEX10 koji vrijedi 1033 boda. Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Varteksa, sa skokom cijene za 23,4 posto, na 18,5 kuna. Znatnije dobitke ostvarile su i dionice Đure Đakovića, za 18,42 posto, na 54 kune, i Vupika, za 16,6 posto, na 34,99 kuna. S druge strane, najviše je pala cijena dionice Hidroelektre niskogradnje, za 11,65 posto, na 22 kune. Oštriji pad zabilježila je i dionica Tehnike, za 6,5 posto, na 360 kuna.

 

48posto

pao je promet u 12 dana kolovoza na godišnjoj razini

"Nakon blage korekcije u prethodnome tjednu, do koje je došlo nakon pet tjedana rasta, prošloga tjedna nastavila se solidna izvedba CROBEX-a, no uz prosječni dnevni redovni promet od svega šest milijuna kuna", kaže za Hinu Tajana Štriga, mlađa analitičarka Addiko banke. U prva dva tjedna kolovoza redovni promet u prosjeku je dosezao 6,5 milijuna kuna, što je pad u odnosu na prethodnu godinu za 48 posto, a u odnosu na 2014. za 27 posto, dodaje Štriga.

"Pad prometa pod utjecajem je uvođenja poreza na kapitalnu dobit od ove godine, i općenito nedostatka objava iz korporativnog sektora koje bi potaknule trgovanje na burzi", napominje Štriga. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić za Poslovni dnevnik ističe kako rast indeksa pokazuje da na tržištu ima kvalitetnih dionica. "Porez na kapitalnu dobit ima negativni utjecaj, značajno se snizila aktivnost malih investitora. Vjerujem da ćemo imati priliku o tome razgovarati s novim ministrom financija", dodala je Gažić.  
 

Komentari (8)
Pogledajte sve


ostajem šokiran ovom gažičkom, prije 8 mjeseci rekla je ovo "Porez na kapitalnu dobit je uobičajen u svijetu i ne očekujemo da će primjena utjecati na likvidnost"

Burza i brokeri odahnuli nakon izmjena oporezivanja

a sada kaže "Porez na kapitalnu dobit ima negativni utjecaj, značajno se snizila aktivnost malih investitora. Vjerujem da ćemo imati priliku o tome razgovarati s novim ministrom financija"

Stvarno sam šokiran kakvi ljudi nam vode burzu, i tko nas predstavlja u financijskom svijetu. Baš me zanima tko je ovoj ženskoj dao diplomu, i da li ona uopće zna gdje radi i što joj je opis posla.

Sve se može naučiti i položiti uz dovoljno truda, sredstava i vremena… To što nitko od takvih ne zna razmišljati i što im se sve prognoze pokažu s vremenom pogrešne to kod nas ne znači ništa, nema nikakvih negativnih posljedica/sankcija za takvog stručnjaka, čak dapače to je vrlo poželjno i obično je preduvjet za napredovanje. A dotična je na ZSE došla direktno iz Hypo banke pa i to nešto govori.

pasivni dioničari tipa ratni stradalnici, ht i ina se tu ne računaju jer oni niti podliježu tom porezu zbog protoka vremena niti mjenjaju svoje pozicije.


Koliko ima malih dioničara ? 10.000 ?

To je toliko glasova za onu stranu koja obeća ukidanje poreza za male dioničare !

+ njihove obitelji.

Malom izmjenom poreznog zakona do 50.000 glasova koji donose prevagu !

New Report

Close