I Partner banka gasi brokere

Autor: Tin Bašić,VLM , 08. studeni 2011. u 22:00

Najviše su profitirale HITA vrijednosnice koje su preuzele klijente Finese Capitala, ICF brokera i Auctora

Partner banka gasi brokerski odjel i usluge skrbništva, potvrdio nam je to u telefonskom razgovoru predsjednik Uprave Jozo Matas. “Naša je procjena bila da s obzirom na stanje na tržištu kapitala, brokerski i skrbnički poslovni više nisu u fokusu banke. Prometi i volumeni na tržištu previše su mali da bi nam bili od interesa”, kazao je Matas. Ističe kako je na tržištu u tom segmentu poslovanja konkurencija velika, a troškovi visoki. Prema podacima Zagrebačke burze za listopad, na tržištu kapitala “sudjelovala” je 31 institucija. Partner banka je prema prometu dionicama smještena na sredini sa 7,6 milijuna kuna. Primjerice, Nava banka je bila posljednja s nešto manje od 195.000 kuna, stoga se postavlja pitanje hoće li ostale manje banke odlučiti ugasiti svoje brokerske odjele. Kontaktirali smo nekoliko njih, no odgovore nismo uspjeli dobiti. Tek iz jedne banke su nam poručili kako je brokerski odjel dio imidža banke i rijetko koja će se odlučiti za gašenje. Sve ovisi o strategiji banke i troškovima, kaže naš sugovornik.

Visoki troškovi
“Troškovi regulatornih zahtjeva su previsoki. Klijente koji su do sada trgovali na tržištu preko nas preporučit ćemo drugim brokerskim kućama”, kaže Matas. Gašenjem tih odjela banka će uštedjeti milijun kuna godišnje. No Partner banka samo je jedna u nizu domaćih financijskih institucija koja se “rješava” brokerskih poslova koji su zbog lošeg stanja na tržištu kapitala postali neisplativi. U posljednje gotovo dvije i pol godine s domaćeg tržišta kapitala nestalo je 15 malih brokerskih kuća. Dio se spojio s bankama koje su i bile vlasnice brokeraja, a veći dio je odlučio otići iz tog biznisa i fokusirati se na druge vidove tržišta. U tim preslagivanjima klijenti koji su preko njih trgovali ostali su bez brokera. Tako se njihove dionice automatizmom prebacuju na slobodnu poziciju pri Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, a klijenti sami biraju novog brokera ili se svi, ako to žele, prebacuju drugom društvu. Posljednji takav slučaj su klijenti Krentschker vrijednosnica koji su, njih oko 1200, preneseni Momentum brokerima. Hanfa je, naime, Krentschker vrijednosnicama početkom mjeseca oduzela dozvolu za rad na najmanje godinu dana zbog nepravilnosti u radu. “Izbor Momentum brokera kao partnera logičan je slijed jer su Momentum brokeri jedna od vodećih brokerskih kuća prema prometu na stranim burzama, što će olakšati upravljanje portfeljem vrijednosnih papira Krentschkera koji je pretežito također usmjeren na strana (zapadna) tržišta”, kazao nam je predsjednik Uprave Momentum brokera Vilim Klemen.

Novo ime Cipela broj 42
Zbog gašenja u lipnju prošle godine klijenti Ilirike vrijednosnih papira prebačeni su u Karlovačku banku. U konsolidaciji brokerskog tržišta najviše su profitirale HITA vrijednosnice koje su preuzele klijente Finese Capitala, ICF brokera, kao i Auctora s kojim je u procesu spajanja. Sisački Complete Line je početkom lipnja ove godine sklopio ugovor s Fima vrijednosnicama na temelju kojeg Complete Line postaje tzv. vezani zastupnik Fime. Klijenti Prve generacije prebačeni su na slobodnu poziciju pri SKDD-u. Kako doznajemo, to se dogodilo i klijentima TO ONE brokera. Vlasnik brokeraja Josip Galinec potvrdio nam je kako su “silom odluke Hanfe dionice registrirane s TO ONEA i prebačene na slobodnu poziciju”. Iako je najavio tužbu protiv regulatora zbog zabrane rada, do danas nije poznato je li Galinac tužio Hanfu. U međuvremenu je Galinec, odnosno njegova tvrtka Negotiator TO ONE brokere preimenovala u Cipela broj 42.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kako je krenulo u Hrvatskoj će propasti svi brokeri a HT će osnovati svoju službu za trgovanje dionicama.

“Cipela broj 42” zvuči pouzdano!

New Report

Close