I dalje stagnacija Crobexa uz slab obujam trgovanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2015. u 09:35
Foto: Sanjim Strukić

Kako i dalje nema važnijih vijesti koje bi potaknule tržište u nekom smjeru, u srijedu bi Crobex indeksi na Zagrebačkoj burzi mogli nastaviti stagnirati uz slab obujam trgovanja.

Kako i dalje nema važnijih vijesti koje bi potaknule tržište u nekom smjeru, u srijedu bi Crobex indeksi na Zagrebačkoj burzi mogli nastaviti stagnirati uz slab obujam trgovanja.

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je pao za 0,39 posto, na 1.739 bodova, najnižu razinu u ovoj godini, a Crobex10 za 0,01 posto, na 1.011 bodova.

Od početka godine indeksi ne bilježe znatnijih promjena – Crobex je u minusu 0,37 posto, dok je Crobex10 u plusu za 0,47 posto.

Redovni promet dionicama jučer je iznosio 8,2 milijuna kuna, što je 1,8 milijuna kuna manje nego dan ranije.

Najveći je promet ostvaren dionicom HT-a, 1,36 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,90 posto, na 160,50 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adris grupe, s prometom od 1,1 milijun kuna i rastom cijene za 0,27 posto, na 364,99 kuna.

"Na domaćem tržištu Crobex je i jučer završio trgovanje u minusu, te je tako u proteklih sedam trgovinskih dana u minusu završio u njih šest", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Od važnijih cjenovnih kretanja, Rinkovec izdvaja skok cijene dionice Slatinske banke za 10,37 posto, na 73,73 kuna.

"Slavonski ZIF objavio je jučer da ima 24 posto vlasničkog udjela u Slatinskoj banci, što znači da je na pragu vlasništva od 25 posto dionica i eventualnog preuzimanja banke", dodaje Rinkovec.

Izdvojio je i skok cijene dionice Tankerske Next Generation za 8,8 posto, na 72,87 kuna.

Od većih cjenovnih padova, pak, izdvaja se gubitak dionice Hotela Maestral za 5,5 posto, na 425 kuna, nakon što je objavljeno da na obvezujući krug prodaje te državne tvrtke nije pristigla niti jedna valjana ponuda.

"Budući da nema važnijih vijesti koje bi potaknule tržište u nekom smjeru, očekujem i danas stagnaciju Crobexa", navodi Rinkovec.

A na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine. Dow Jones ojačao je 0,51 posto, na 18.209 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.115 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 4.968 bodova, novu najvišu razinu od 2000. godine.

Jutros su i na azijskim burzama u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, solidnim gospodarskim pokazateljima iz Kine i nadi ulagača da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata.

"Pored snažnog tečaja dolara, eventualno Fedovo povećanje kamatnih stopa bilo bi za američko gospodarstvo poput samoubojstva. Vjerujem da ove godine Fed neće biti dizati kamate, pogotovo u uvjetima kada sva vodeća svjetska gospodarstva koja imaju monetarnog prostora snižavaju kamate, devalvirajući valute radi poticanja izvoza", zaključuje Rinkovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close