Hrvatsko-slovenski indeks od 19. lipnja

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2019. u 21:59
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U sastavu ADRIAprime bit će pet domaćih i osam slovenskih dionica.

Zagrebačka i Ljubljanska burza od 19. lipnja započinju s objavljivanjem novog dioničkog indeksa naziva ADRIAprime, izvijestile su u petak te dvije institucije.

ADRIAprime indeks je ukupnog prinosa, koji uključuje i isplatu dividende dionica iz svog sastava.

U sastavu indeksa nalazit će se dionice uvrštene u vodeća tržišta Zagrebačke i Ljubljanske burze, čiji će odabir ovisiti o odluci svake burze. U početnom sastavu indeksa od hrvatskih tvrtki bit će dionice AD Plastika, Arena Hospitality Grupe, Atlantic Grupe, Podravke i Valamar Riviere, a od slovenskih Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav, Intereurope, Krke, Luke Koper, Nove Ljubljanske banke (NLB), Petrola i Pozavarovalnice Sava. 

Težina svake dionice bit će određena sukladno njezinoj "free float" tržišnoj kapitalizaciji, uz ograničenje težine pojedine dionice na 15 posto. Indeks će se računati u eurima, bazna vrijednost bit će 1000 bodova, a bazni datum 30. travnja 2019. godine. "ADRIAprime predstavlja korak dalje u suradnji dvije burze i nastojanjima za povećanjem vidljivosti regije prema ulagateljima, osobito međunarodnima.

Kreiranjem zajedničkog indeksa ulagateljima će biti dostupan još veći broj obradivih podataka kako bi im se olakšalo donošenje investicijskih odluka te omogućilo sveobuhvatnije i jednostavnije praćenje tržišnih kretanja", ističe se u priopćenju. ADRIAprime jedanaesti je dionički indeks Zagrebačke burze. Naime, 1997. kreiran je indeks CROBEX, u rujnu 2009. njegova uža inačica CROBEX10. U veljači 2013. kreiran je CROBEXplus i pet sektorskih indeksa, u veljači 2014. CROBEXtr te u siječnju 2019. CROBEXprime. 

Komentirajte prvi

New Report

Close