HPB isplaćuje 30,7 milijuna kuna dividende, Vuić ostao bez potpore

Autor: Ana Blašković , 17. svibanj 2016. u 22:01
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a/T. Miletić/PIXSELL

Država neočekivano odbila dati razrješnicu Upravi banke na čelu s Tomislavom Vuićem.

Skupština Hrvatske poštanske banke, na kojoj se očekivalo protokolarno izglasavanje izvješća o poslovanju, donijela je neočekivan obrat. Umjesto predloženog zadržavanja dobiti, HPB će isplatiti 30,7 milijuna kuna dividende, a država je poslala i poruku da u budućnosti ne računa s Tomislavom Vuićem i njegovim timom.  

Odluka o dividendi nije neočekivana jer dolazi nakon odluke da državne tvrtke podebljaju proračun dijelom svog profita. Ipak, država je odbila dati razrješnicu Upravi na čelu s Tomislavom Vuićem za poslovanje u 2015., dok crveno svjetlo na rad Nadzornog odbora nije prošlo zbog manjka potrebne natpolovične većine glasova.

Protuprijedlog je, doznajemo, iznenadio okupljene dioničare i iščitava se kao poruka da se u budućnosti računa s drugim imenima u državnoj banci. Premda je neosporno pravo vlasnika da postavlja svoju upravu, neočekivano je posezanje za teškom artiljerijom kao što je neizglasavanje razrješnice, posebno jer je u Vuićevom mandatu HPB dokapitaliziran, a sama država je tražila dividendu iz (rekordnih) 123,2 milijuna kuna profita. HPB će u proračun uplatiti 13,5 milijuna kuna, Pošti ide 3,6 mil., DAB-u i HZMO-u po 2,7 mil., a malim dioničarima 8,6 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close