Hanfa zabranila ‘kockanje na burzi’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2019. u 22:00
Zbog poluge vrlo brzo se gubi cijeli ulog/Filip Brala/PIXSELL

Binarne opcije i ugovori na razliku više se ne smiju nuditi malim ulagateljima.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je trajno zabranila stavljanja na tržište, distribuciju i prodaju binarnih opcija malim ulagateljima na području Hrvatske. 

Upravno vijeće Hanfe na sjednici je donijelo i odluku o trajnom ograničenju stavljanja na tržište, distribucije i prodaje ugovora za razlike (Contracts for Differences – CFD) malim ulagateljima na području Hrvatske.

Odluka se odnosi na trajnu zabranu za CFD-ove rizičnijih karakteristika i to za sve brokeraje i banke koje te proizvode promoviraju, distribuiraju ili prodaju u Hrvatskoj.

Zabranu trgovanja binarnim opcijama i ograničenja za CFD-ove Hanfa je najavila početkom srpnja, a te je poteze objasnila zaštitom malih ulagatelja od tih složenih i visokorizičnih financijskih proizvoda s polugom.

Poluga omogućava ulagaču da s relativno malo novca ostvari relativno veliki dobitak. Ako je poluga 30 puta i ako dionica poskupi za jedan posto, ulagač će zaraditi 30 posto.

S druge strane, ako vrijednost dionice padne za jedan posto, on gubi 30 posto ulaganja. Pad vrijednosti dionice od 3,3 posto znači gubitak cijelog uloga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close