Grčki referendum donio novi pad burzi

Autor: Tomislav Pili , 06. srpanj 2015. u 22:00
Njemački DAX pao 1,3 posto

Investitori s obje strane Atlantika u ponedjeljak rasprodavali dionice.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, nakon što je Grčka u nedjelju na referendumu odbila daljnje mjere štednje, zbog čega joj prijeti napuštanje eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,30 sati u minusu 1,2 posto, dok je Euro STOXX indeks 50 vodećih dionica eurozone potonuo 1,7 posto. Londonski FTSE indeks bio je oko 16 sati na gubitku 0,7 posto, na 6542 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,4 posto, na 10.906 bodova. Pariški CAC indeks oslabio je najviše, čak 1,7 posto, na 4723 bodova. Pod najvećim su pritiskom bile dionice banaka, koje su u prosjeku pale preko dva posto. Pesimizam europskih ulagača zahvatio je i njihove američke kolege, pa je Dow Jones indeks po otvaranju trgovanja pao za 150 bodova.

Ipak, kasnije se oporavio, pa je bio u minusu nekih 70 bodova. Tehnološki Nasdaq također je na otvaranju trgovanja izgubio jedan posto, ali je kasnije vratio veći dio gubitaka. "Ovo je 'moglo je biti gore' scenarij. Međutim, pitanje je što će biti kasnije. U sljedećih 48 sati možemo dobiti neke dobre vijesti", izjavio je za CNBC Art Hogan, glavni analitičar Wunderlich Securitiesa. Analitičari ističu kako investitori, unatoč volatilnosti tržišta, nisu u panici jer Europska središnja banka danas ima mnogo snažnije mehanizme kojima može spriječiti krah tržišta u slučaju grčkog izlaska iz eurozone nego što je to bilo 2010. i 2011. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close