Gotovina bolji izbor od dionica

Autor: Tomislav Pili , 23. studeni 2018. u 15:00
U fokusu će biti kompanije sa stabilnim prihodima/REUTERS

Nakon dugo vremena dionice dobivaju konkurentnu klasu imovine, smatraju analitičari.

Investiranje u američke dionice iduće godine neće biti odveć profitabilno, sugerira prognoza banke Goldman Sachs, već se treba okrenuti – gotovini. 

O službenim prognozama za klijente objavljenima ovoga tjedna Goldman Sachs predviđa da će dionički indeks S&P 500 krajem iduće godine dosegnuti 3000 bodova, što bi bio rast od pet posto ako se obistine prognoze o završetku ove godine na 2850 boodva.

Inače, S&P 500 u srijedu se zaustavio na 2649 bodova i za ovu godinu je u minusu od 0,9 posto. Međutim, rast cijena dionica snažno ovisi o carinskom ratu SAD-a i Kine.

Ako američka vlada uvede carinu od 25 posto na cjelokupni uvoz iz Kine, negativni utjecaj na zaradu kompanija bit će značajan. Šanse da S&P 500 dohvati 3000 bodova Goldman je postavio na 50 posto dok 30 posto šanse ima scenarij s indeksom na 2500 bodova.

Za 3400 bodova tek je 20 posto šansi. U divu s Wall Streeta savjetuju klijente da kupuju dionice kompanija sa stabilnim poslovanjem i prihodima.

Među takve dionice ulaze Dollar Tree, Pepsi i BlackRock. Međutim, investitori, kako veliki, tako i mali, trebali bi se početi okretati gotovini. "Gotovina će predstavljati konkurentnu klasu imovine dionicama nakon dugo godina", smatraju u Goldmanu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close