Globalne dividende skočile 14,5%, najviše u tri godine

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2017. u 22:01
Najveću dividendu isplatio je China Mobile/FOTOLIA

Viši iznos rezultat je ‘širokog i sinkroniziranog poboljšanja globalnog ekonomskog rasta’ što se odrazilo na zarade.

Ako je suditi po trećem tromjesečju, dioničari kompanija u svijetu ove godine imaju prilično razloga za zadovoljstvo što se tiče isplaćenih dividendi.

Prema podacima iz izvješća Janus Henderson Global Dividend Index, u prethodnom su kvartalu isplate dioničarima na globalnoj razini dosegle 328,1 milijardu dolara što je 14,5 posto više. Ovako brzi rast dividendi nije zabilježen već tri godine. Ujedno je ovo najviši iznos ikada zabilježen u trećem tromjesečju. Ako se navedeni iznos prilagodi za tečajne razlike te se isključe izvanredne dividende, stopa rasta iznosila je 8,4 posto, najviše u posljednje dvije godine i dva puta više nego što se procjenjivalo početkom godine.

 

18,8 mlrd.

dolara isplaćeno je dividendi u Europi

Razlog povećanih isplata dobiti kompanija dioničarima leži u "širokom i sinkroniziranom poboljšanju u globalnom ekonomskom rastu" koji se odrazio na zarade, stoji u izvješću. Gledano po regijama, najviši iznos od 119,6 milijardi dolara ili 10,2 posto više isplaćen je u Sjevernoj Americi dok je prilagođeni podatak pokazuje 7,5 posto rasta, najviše od kraja 2015. godine. U SAD-u je zabilježen rast od 9,2 posto na 109,9 milijardi dolara, a svaki je sektor povećao isplate.

U Kanadi je rast još veći, od 11 posto na 9,7 milijardi dolara. Europa (bez Velike Britanije) bilježi rast od gotovo osam posto na 18,8 milijardi dolara ili 4,6 posto prilagođenog rasta. Rast u Europi zasluga je snažnijeg eura te prelaska talijanskog Enela na polugodišnju dinamiku isplata dividende, pojašnjava se u izvješću. Valja naglasiti i kako je treći kvartal u Europi, što se tiče dividendi, "najtiši" u godini jer ih većina kompanija isplaćuje između travnja i lipnja.

Na "starom kontinentu" po rastu isplata predvodi Španjolska sa stopom od 13,3 posto, a slijedi Francuska sa 6,5 posto.  Gledano pojedinačno, na ljestvici kompanija koje su isplatile najviši iznos dividendi predvode kineske – telekomunikacijski div China Mobile te China Construction Bank. U izvješću stoji kako će se ove godine ukupno isplatiti 1,24 bilijuna dolara dividendi, 7,4 posto više odnosno 7,3 posto prilagođene stope. To je 91 milijardu dolara više nego što su analitičari procjenjivali početkom godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close