Podružnica kineskog diva u New Yorku, ‘glazbeni’ Tencent ipak izlazi na burzu

Autor: Tomislav Pili , 05. prosinac 2018. u 07:42
Pony Ma, predsjednik Tencent Holdinga/REUTERS

Podružnica kineskog diva u New Yorku planira prikupiti 1,23 milijarde dolara kapitala.

Nakon odgađanja i špekulacija o odustajanju, glazbena podružnica kineskog tehnološkog diva Tencenta ipak se odlučila za izlazak na burzu.

U početnoj ponudi dionica (IPO) na Njujorškoj burzi, Tencent Music Entertainment (TME) namjerava prikupiti između 1,07 milijardi dolara i 1,23 milijarde dolara, stoji u dokumentima poslanima Komisiji za burze i vrijednosnice.

Ta kompanija za streaming glazbe prodaje 82 milijuna dionica u cjenovnom rasponu od 13 do 15 dolara. U slučaju velike potražnje, moguća je prodaja još 12,3 milijuna dionica.

Podsjetimo, TME je planirao IPO sredinom listopada, ali ga je odgodio zbog bojazni da će se tadašnja globalna rasprodaja na tržištima negativno odraziti na ishod uvrštenja na burzu.

Reutersovi upućeni izvori tvrde da je TME svakako htio napraviti IPO ove godine jer smatra da će trgovinske tenzije s Amerikom s vremenom postati još gore. Ipak, izgleda da oprezni pristup nije u potpunosti iščeznuo. Naime, najavljeni gornji cilj za dvije je milijarde dolara manji od ranijih špekulacija, koje TME doduše nikada nije potvrdio.

Ako prikupi maksimalnih 1,23 milijarde dolara, Tencentov IPO bit će treći po veličini ove godine među kineskim kompanijama na američkom tržištu.

Video streaming kompanija iQiyi u ožujku je prikupila 2,4 milijarde dolara dok je internetski diskonter Pinduoduo u srpnju došao do 1,6 milijardi dolara.

Podaci Refinitiva pokazuju da su kineske kompanije ove godine izlaskom na američke burze prikupile 7,8 milijardi dolara, najviše od 2014. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close