Analiza: Dow Jones – gdje je granica?

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2013. u 14:21
Ilustracija

Dow Jones Industrial Average je američki indeks sačinjen od 30 dioničkih društava s velikom tržišnom kapitalizacijom.

Dow Jones Industrial Average je američki indeks sačinjen od 30 dioničkih društava s velikom tržišnom kapitalizacijom. Indeks se s vremena na vrijeme mijenja, a najstarija komponenta koja je i danas uvrštena u indeks je General Electric (uvrštena 1907). Zbog raznih oblika tiskanja novca kroz proteklo stoljeće, monetarni utjecaj na ovaj indeks uvijek favorizira duge pozicije. 

Tjedni grafikon

Na tjednom grafu je očit čisti trend nagore, bez nagovještaja promjene od strane RSI-ja u vidu divergencije. Velik volumen na padu u svibnju 2010. i kolovozu 2011. sugerira jake akumulacijske sile koje su na snazi prilikom svake korekcije. Vrhovi na apsolutno najvišim razina često su interpretirani kao (pred)znak pada, no statističke analize ukazuju da su ovi vrhovi uglavnom znak nastavka rasta.

Dnevni grafikon

Na dnevnom grafu je također uočljiv trend nagore, s time da je tu volumen visok pri vrhovima, što sugerira određenu dozu distribucije. Ovo nije neobična pojava na visokim razina, pa nam stoga tehnički nije važna. Vidljivo je određeno razilaženje cijene s RSI-jem, no kako nije bilo aktivacije, ne radi se o pravoj divergenciji. U tom vidu, ako indeks padne na 14400 ili ispod, poželjno na iznadprosječnom volumenu i za više od 2% prilikom proboja, a u međuvremenu ne napravi vrh iznad 15.200, tada temeljem RSI-ja definiramo trgovinu s ulaskom na 14.400, stopom iznad 15.200 i profitom na 12.000.

A/D linija sugerira snagu jer je u konstantom porastu. Pravi okret trenda će zahtijevati i divergenciju s A/D linijom, no moguće je ući i u trgovinu bez ove divergencije ako su svi ostali parametri dobri.

DJTA potvrđuje sliku rasta na DJIA, jer također bilježi viša dna bez nižih vrhova, s pozitivnim obratom na RSI-ju. Ovo sugerira da ima još mjesta za rast, te da je primjereno biti sumnjičavi prema obrascima promjene trenda.

Važan podatak da bismo vidjeli koliki je stvarni potencijal rasta DJIA je činjenica da je 2000. godine DJIA/zlato(gram) iznosilo 1400, dok je trenutno na vrlo niskim razinama od 300, nakon perioda kontinuiranog pada od 2000 godine.  U tom smislu, jedini smisleni ulasci su duge pozicije, na povlačenjima, što trenutno znači oko 14.500 sa stopom ispod 14.400, a profitom otvorenim.

Sve u svemu, tehnički gledano, trenutno je važno odoljeti iskušenju prodavanja indeksa u želji za anticipiranjem vrha, jer u pravilu ovaj pristup nikada nije bio uspješan i nije tehnički opravdan. Smislenije je tražiti dobra mjesta za ulazak u duge pozicije, odnosno kupovinu.

Piše: Sandro Skansi, analitičar 

Izvorni tekst čitajte na www.hrportfolio.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close