FOTO: Zagrebačka burza uz bok Varšavskoj i Frankfurtskoj burzi

Autor: Tomislav Pili , 01. rujan 2016. u 08:06
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Dionice burze uvrštene u najvišu kotaciju, Službeno tržište.

Zagrebačka burza (ZSE) u srijedu je uvrstila svoje dionice u burzovnu trgovinu čime je zaključen proces dokapitalizacije, a hrvatska se burza time priključila klubu u kojem su najznačajnije europske burze. Uvrštenje dionica za svaku je burzu velika stvar jer traži visok stupanj transparentnosti i izvještavanja što na ZSE-u doživljavaju kao veliku odgovornost, kazala je predsjednica Uprave Ivana Gažić.

Dionice burze uvrštene su, naime, u najvišu aktivnu kotaciju, Službeno tržište. Uz dioničare i investitore, Gažić je posebnu zahvalu izrazila regulatoru, Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zbog brzog odobrenja specifičnog prospekta koji je tražio posebno odobrenje. Naime, zbog izlistavanja svojih dionica na “samoj sebi”, Zagrebačka je burza morala razriješiti pitanje sukoba interesa kroz organizacijske promjene u vlastitom ustroju.

Da će ovime biti povećana transparentnost poslovanja smatra i Marko Remenar, član Uprave Zagrebačke banke koja je bila agent izdanja. “ZSE je sada u rangu velikih imena, poput Varšavske i Frankfurtske burze, koje također imaju izlistane dionice”, dodao je Remenar. Podsjetimo, uvrštenje dionica kruna je procesa započetog prije više u godinu dana kada je lanjskog srpnja Zagrebačka burza kupila Ljubljansku burzu. Transakcija je zahtijevala dokapitalizaciju hrvatske burze od 15 milijuna kuna, a time su u dioničarsku strukturu ušli i mirovinski fondovi te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Tijekom prezentacije Ivana Gažić je istaknula kako su dioničari ZSE-a u posljednjih 25 godina dokazali da su najveći entuzijasti tržišta kapitala, s obzirom na drastičan pad prometa i ostvarene gubitke u poslovanju burze. Na burzu je nakon cijepanja uvršteno 4,6 milijuna dionica nominalne cijene 10 kuna, a čelnica burze kaže kako su kroz nižu cijenu željeli dionicu učiniti privlačnijom. “U cijepanje dionica trebale bi ići i ostale kompanije da povećaju likvidnost”, smatra Gažić. Prvi dan trgovanja dionica burze zaključila je na 17 kuna uz promet viši od 30.000 kuna. v     

Čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić za Poslovni dnevnik govori o aspektima uvrštenja dionica burze, ali i što očekuje od buduće vlasti.

Kakav očekujete interes za trgovanje dionicama Zagrebačke burze s obzirom na vrlo niske promete te činjenicu da nekoliko godina poslujete s gubitkom?

Vjerujem da su naši dioničari dugoročni i strateški. Investitori koji su nas nedavno dokapitalizirali pokazali su interes za našim dionicama. Može se dogoditi da bude ponuda na prodaju jer u vlasničkoj strukturi imamo određeni broj dioničara s malim udjelima.

Povećava li uvrštenje dionica mogućnost da ZSE netko kupi jer je olakšana procjena vrijednosti?

Da, kad društvo izađe na tržište ono je na neki način u većoj mjeri izloženo. Kod nas je specifično da je vlasnička struktura javna, mi je moramo mjesečno objavljivati, tako da ako je netko i htio kupiti ZSE, mogao je izravno kontaktirati dioničare.

 

17kuna

zaključna je cijena dionice ZSE-a prvog dana trgovanja

Međutim, postoji zakonsko ograničenje, nitko bez posebne dozvole Hanfe ne može steći više od 10 posto dionica burze. Ako netko i počne kupovati dionice burze, to neće biti sporadično već će zahtijevati ulazak strateškog investitora.

Pred nama su izbori, vidite li neku političku opciju koja cilja na razvoj tržišta kapitala?

Pratila sam što se govori u predizbornoj kampanji, drago mi je da dvije najveće stranke ne ponavljaju prenagljene najave iz prošlosti o ukidanju II. mirovinskog stupa, štoviše spominju povećanje izdvajanja u njega. O samom tržištu kapitala nije bilo toliko riječi. Nekako mi se čini da je ova posljednja, sada tehnička vlada učinila neke dobre korake u pravom smjeru. Na primjer, konačno su dovršene privatizacije o kojima se govorilo godinama. Mislim da u tom smjeru treba nastaviti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da li Vam je sada jasno ZAŠTO rastu INDEXI ?

Uljepšavamo stanje prema EUROPI . / u totalnom sukobu interesa samih sa sobom , na štetu
budućih investitora kojama ćemo uvaliti papiriće/.

Sto nije ZSE pred zatvaranjem bio jer imaju manje prometa nego osrednji trgovacki centar u jednom danu? Sad su kao medju najjacima. Koga vi sprdate?

New Report

Close