FGS-ovi ‘snimili’ stanje, Dalekovod treba 250 mil. kn?

Autor: Tin Bašić , 29. studeni 2012. u 22:01
U četvrtak nam je iz Dalekovoda potvrđeno da je njihova tvrtka kćer Dalekovod proizvodnja odblokirana te da je radnicima isplaćena rujanska plaća/PXL

U spašavanje Dalekovoda navodno bi se mogle uključiti dvije velike strane korporacije, a spominju se Bilfinger i Tata grupa.

Barem dva fonda za gospodarsku suradnju zainteresirana su za ulaganje u Dalekovod koji se u velikim problemima našao zbog blokade krajem listopada kad su banke aktivirale svoje zadužnice. Koliko su FGS-ovi zainteresirani, a doznajemo da je riječ o Nexusu i Alternativeu, pokazuje i to što su već napravili dubinsko snimanje kompanije i sada rade scenarije potencijalnog ulaganja. Analiza FGS-ova pokazala je da je Dalekovodu potrebno oko 250 milijuna kako bi stao na noge. No visina eventualnoga ulaganja zapravo ovisi o bankama jer one zbog blokade vode glavnu riječ, no nitko još nije siguran što će one odlučiti. Odblokiraju li Dalekovod i smanje zahtjeve u smislu promjene uvjeta kredita, ulaganje FGS-ova možda bi moglo biti i manje od 250 milijuna kuna. Sve ove informacije dobili smo iz krugova zainteresiranih FGS-ova, no zasad ipak nitko imenom i prezimenom nije bio spreman potvrditi ove navode. Interes FGS-ova za Dalekovod navodno datira još iz ožujka 2011. kada su počeli prvi razgovori. No u međuvremenu su mirovinski fondovi ušli su u vlasničku strukturu kompanije i dokapitalizirali ju.

'Uklapaju se u strategiju'
"Radi se o kompaniji čije su dionice uvrštene u najvišu kotaciju burze pa ne možemo konkretno komentirati pitanje vezano uz Dalekovod", poručuju iz Nexusa. No načelno ipak ističu da je Dalekovod primjer kompanije koja bi se mogla uklopiti u strategiju njihova ulaganja i koja predstavlja potencijalno interesantno ulaganje zbog čega su spremni razmotriti to ulaganje."Ono što je vjerojatno racionalno za pretpostaviti je da, ako bi se poslovanje Dalekovoda ugasilo, teško da bi se u Hrvatskoj ponovno uspio kreirati gospodarski entitet s takvim znanjem i referencama na međunarodnom tržištu te bi to sigurno bio veliki gubitak za hrvatsko gospodarstvo, osobito u trenutku kada se, kako u Hrvatskoj tako i u EU, očekuju velika ulaganja na području energetike", objašnjavaju u Nexusu. Kažu da bi, s obzirom na dostupne podatke o poslovanju Dalekovoda i uzimajući u obzir njegovu veličinu i opseg poslovanja te trenutnu razinu duga, bilo racionalno za pretpostaviti da bi kompaniji dobro došao poveći iznos svježeg kapitala. "U svakom slučaju, ako vlasnici i vjerovnici odluče da je Dalekovodu potreban svježi kapital, Nexus je spreman razmotriti mogući oblik suradnje i ulaganja u kompaniju", zaključuju. Iz Uprave Dalekovoda nisu htjeli komentirati razgovore sa FGS-ovima.

"Tvrtka ima određeni 'cash gap' koji se u razgovorima s vjerovnicima nastoji premostiti i pronaći najbolje moguće rješenje. Društva Dalekovod i Dalekovod Proizvodnja su blokadama poslovnih računa pretrpjela štetu te Uprave rade na tome da ona bude što je moguće manja", kratko su poručili. Ipak, bez obzira na količinu novca koji je potrebno upumpati u Dalekovod, FGS-ovi to ne mogu sami. Zato bi se navodno u spašavanje bi se uključile i neke velike svjetske građevinske kompanije. Naši izvori tvrde nam da je riječ o korporacijama čiji prihodi se broje u milijardama dolara, a neslužbene informacije kažu da je riječ o njemačkom Bilfingeru i indijskoj Tata grupi. Međutim, tu informaciju nismo mogli potvrditi ni kod FGS-ova ni u Upravi Dalekovoda. No naši  izvori tvrde da je razgovora sa spomenute dvije kompanije bilo. "Razgovarali smo sa nekoliko zainteresiranih strana. No sada je u fokusu rješavanje problema blokade", jedino je što na ovu temu kažu u Upravi Dalekovoda. No da je situacija u Dalekovodu uistinu kritična dokazuje i izjava predsjednika Uprave Matjaža Gorjupa da će, ako se problem s dugom ne rješi vrlo brzo, a riječ je o satima, poslovi početi propadati, što znači propast tvrtke.

Gorjup: Prijeti nam kolaps
U intervjuu Večernjem listu, upozorio je da su, ako se blokada odmah ne skine, svi budući dogovori uzaludni. "Proizvodnja će se zaustaviti, plaće se neće moći isplatiti, zaustavljen će biti rad na gradilištima. Moguć je i prekid opskrbe energentima, ali i zapljena voznog parka zbog neplaćanja leasing ugovora. Na kraju to vodi u otkazivanje postojećih ugovora o novim poslovima i kolaps kompanije. Želimo izbjeći takav scenarij, ali zasad dogovora nema", izjavio je Gorjup. No treba napomenuti da je u četvrtak tvrtka kćer Dalekovod proizvodnja odblokirana, a radnicima je isplaćena rujanska plaća.

Mišljenje s tržišta kapitala

'Kompaniju ne treba ih baciti na koljena zbog nekoliko desetaka milijuna'

Mišljenje o situaciji s Dalekovodom dao je i jedan akter tržišta kapitala uz želju da ostane anoniman: "Ta tvrtka većinu problema može zahvaliti lošim potezima bivše Uprave i velikoj zaduženosti. Problem je što se banke sad 'igraju', a to bi moglo završiti time da tvrtku bace na koljena radi naplate nekoliko desetaka milijuna umjesto da daju prostora za oporavak i dugoročno zarade puno više".

Kompanija u brojkama

  • 933,8 milijuna kuna trenutno iznosi neto dug Dalekovoda, pokazuju podaci investicijskog portala iCpaital
  • 1,14 milijardi kuna vrijednost je kompanije mjerena kroz tržišnu kapitalizaciju, dug i gotovinu (EV)
  • 1,1 milijarda kuna iznosio je prihod Dalekovoda u devet mjeseci
  • 9,69 milijuna kuna gubitak je kompanije u devet mjeseci dok je lani iznosio 111 milijuna kuna

Komentari (5)
Pogledajte sve

All in all mislim da se vraćamo na menadžment. Treba redefinirat viziju, izraditi akcijski plan i odabrati profesionalce (plaćenike) koji će donijeti rezultat!

Dalekovod za razliku od ostalih građevinskih tvrtki ima neki ugled i dobija poslove u Skandinaviji. Dakle potencijala ima. što se tiče ovdje navedene tvrdnje da je to nisko profitni posao djelom se slažem

Rupa od 250 mil kn je puno za tako bezveznu firmu (pocincavanje i sarafljenje zeljeznih L profila razne duzine) u recesiji. Dalekovod je u industriji koja je nisko profitabilna. OK Dalekovod je bio ludo profitabilan jer je sifonirao drzavni proracun RH. Ta vremena su prosla. I sto sad? Ovo je distressed asset. U RH nema nikoga tko se bavi tom klasom imovine na organizirani nacin. FGSovi mozda imaju novca no nemaju znanja za stabilizaciju Dalekovoda u ovakvoj ekonomskoj situaciji na trzistu. Neke vrijednosti u toj firmi ima. Nekih radnih mjest akoja su dugorocno odrziva u toj firmi ima. No da li bi se ja bavio lijecenjem Dalekovoda? Nebi. I nebi nitko suvisao jer je to puno gnjavaze a potencijalni dobitak je mali….

a sto u RH NE POSTOJI financijsko trziste na kojem postoje zajmovi ??? i ne postoji drzava koja moze uletit ako treba s garancijama? s klauzulom o pretvaranju eventualno u udio..
i to se sve nemoze rijesit za cas? ila samo ako je netko s debelim politickim vezama ili uz podmicivanje? ili sto?

mene je duboko sram gdje zivim vec godinama

New Report

Close