Ferrari vrijedi 11 milijardi eura

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 11. listopad 2015. u 22:01
Uskoro će biti otkriven i raspon cijene u ponudi dionica/REUTERS

Ferrarijeva vrijednost procijenjena je između 12 i 14 puta očekivane ovogodišnje dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije.

Snažna potražnja za dionicama Ferrarija mogla bi rezultirati vrednovanjem te kompanije sve do 11 milijardi eura.

Riječ je o podacima koje su anonimni investitori otkrili Bloombergu, a temelje se na prognozama koje bi se trebale realizirati nakon što Fiat Chrysler na Njujorškoj burzi ponudi svoj paket od oko 10 posto Ferarrijevih dionica. Cijena Ferrarijeve dionice ovisit će i o tržišnoj volatilnosti izazvanoj Volkswagenovim skandalom s emisijom štetnih plinova. Za The Economic Times anonimni su izvori otkrili da je Ferrarijeva vrijednost procijenjena na raspon od 12 do 14 puta očekivane ovogodišnje dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA).

 

693milijuna

eura iznosila je lanjska prilagođena EBITDA Ferrarija

Kompanija je objavila i prilagođenu prošlogodišnju EBITDA od 693 milijuna eura. Dobit je rasla devet posto u prvoj polovici ove godine. Talijanskog proizvođača sportskih automobila u javnoj ponudi savjetuje skupina od šest europskih i američkih banaka. Da kompanija nema razloga za brigu u nedavnom je intervjuu potvrdio i Lapo Elkann koji je zajedno s bratom Johnom Elkannom, predsjednikom Fiata, dio obitelji Agnelli koja rukovodi Ferrarijem, "Ferrari je legenda. Ne prodajemo automobile, već snove", Elkannove su riječi koje je prenio The Economic Times.  

Ferrari, poznat po ograničavanju prodaje na oko 7000 automobila godišnje da bi očuvali visoku reputaciju svojih modela možda će morati proširit granice svoje ekskluzivnosti. Planovima o povećanju proizvodnih kapaciteta modela poput 488 Spidera vrijednog 235.000 eura na 9000 komada u 2019., s prošlogodišnjih 7000 komada, Ferrari će se okrenuti i tržištima u nastajanju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close