Fed pomutio optimizam na europskim burzama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2013. u 16:58
Ilustracija

Nejasno stanje na tržištu poduprlo je dionice defanzivnog farmaceutskog sektora, pa je GlaxoSmithKline dobio na vrijednosti 0,6 posto a Novartis 0,4 posto.

Europska tržišta dionica balansirala su u petak između ohrabrujućeg podatka o američkom tržištu rada u prosincu i signala iz Feda da bi zbog mogućih rizika mogli usporiti ili čak obustaviti program monetarnih poticaja za gospodarski rast. U takvom je okruženju indeks Londonske burze Ftse ojačao 0,4 posto, na 6.070 bodova, frankfurtski DAX bio je u plusu 0,1 posto i iznosio je 7.759 bodova dok je pariški CAC bio na istom postotnom gubitku, kliznuvši na 3.716 bodova.

Ulagače su ohrabrio podatak o zapošljavanju u SAD-u u prosincu, koji je pokazao da su američki poslodavci neto otvorili 155 tisuća novih radnih mjesta, što znači da se zapošljavanje nastavilo ravnomjernim tempom u odnosu na prethodni mjesec.

Optimizam je pomutio objavljeni zapisnik s prosinačkog sastanka američke središnje banke, koji je pokazao da su pojedini dužnosnici zbog potencijalnih rizika naznačili mogućnost smanjenja odnosno čak i obustave programa kupnje imovine do kraja ove godine. On je u prošloj godini spadao među glavne motore rasta tržišta dionica.

Nejasno stanje na tržištu poduprlo je dionice defanzivnog farmaceutskog sektora, pa je GlaxoSmithKline dobio na vrijednosti 0,6 posto a Novartis 0,4 posto.

Najveći su pak gubitnici bile cikličke dionice rudarskih kompanija, uz pad cijene dionica Rio Tinta za 1,7 posto. BHP Billiton oslabio je 1,2 posto.

Prvog radnog dana u 2013. indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,82 posto, na 10.688 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close