Facebook sada vrijedi 200 milijardi dolara, više od Coca-Cole

Autor: Tomislav Pili , 10. rujan 2014. u 10:29
Mark Zuckerberg, Facebook/ REUTERS

Kompanija Marka Zuckerberga vrijedi više od Coca-Cole ili Intela.

Nakon što je u ponedjeljak cijena dionice porasla za 0,8 posto i zaustavila se na 77,89 dolara, tržišna kapitalizacija Facebooka prešla je 200 milijardi dolara po prvi puta u njegovoj povijesti.

Kompanija Marka Zuckerberga tako je po tržišnoj vrijednosti na pola puta od Googlea koji je u ponedjeljak vrijedio 400,4 milijarde dolara. Ipak, Facebook ima razloga za zadovoljstvo jer vrijedi više od mnogo starijih kompanija. Osim što je iza sebe ostavio divove iz svog, tehnološkog sektora, poput IBM-a, Oraclea i Intela, Facebook vrijedi više i od Toyote, Coca-Cole i Bank of America. K tome, trenutno je rame uz rame s bankom HSBC.Kompaniji je tako trebalo manje od dvije i pol godine od izlistavanja na burzi – što je tada protumačeno kao svojevrsni fijasko – da dostigne rekordnu vrijednost i pređe granicu od 200 milijardi dolara.

Ako se želi uspoređivati s rivalskim Googleom s kojim vodi ljuti boj na području online oglašavanja, Zuckerberg može biti zadovoljan.Naime, Google je na burzu izašao u rujnu 2004. godine, a granicu od 200 milijardi dolara prešao je u listopadu 2007. godine. No, pad tržišta tijekom 2008. nije poštedio ni Google čija je dionica tada oštro pala. Počeo se oporavljati tek u prosincu 2009. godine, gotovo šest mjeseci nakon što je tržište dosegnulo dno. Zanimljiv je podatak da je vrijednost Googlea u posljednje dvije godine porasla za 75 posto dok je Facebook skočio za više od 330 posto. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

sve hightech dionice su prenapuhane jer su cijene utemeljejne na neralnim očekivanjima,a realne zarade nema . a ako je ima fundamenti su debelo precjenjeni.

najbolji primjer je sony koji je doslovno preko noći nestao,aprije deset godina je bio dominantan.sa par pogrešnih poteza su pregaženi.

po meni prvi na redu je samsung,pa poslije apple. google će sigurno biti podijeljen na nekoliko kompanija jer je monopolist. facebook je čista prevara a alibaba je pranje love.

ne znam jeste skužili da nakon svakog ipo te kompanije krenu u masoven kupnje bez ikakve osnove. a u stvari prelijevanje love iz šupljega u prazno i šišanje malih investitora. mislim facebook platio 19 milijardi whatsup ili milijardu za instagram. trenutno je na djelu ogromna balončina od hitech kompanija.pa jeste primjetili kako ih bloomberg preko bloomberg westa pumpa svaki dan kao da ne postoji ništa drugo u americi.samo tesla.pay pal,amazon,netflix i ostala mafija iz silicijske doline.
što opet ne znači da se na njima ne da zaraditi lova.

Dosad je Facebook bio najnapuhanija dionica ali svrgnuo ga le Alibaba. Tehnološki zastarjela platforma, osivi o prodaji kineske robe zapadnim kupcima. Kada to počne padati (a već pada zbog recesije, nekonkurentnosti Kine zbog uvođenja robotizacije u svijetu itd) neće se zaustavljati.

Facebook je davno prošao zenit popularnosti i već dugo nema šta za ponuditi. drže ga samo naivni investitori koji će kada počne dionica padati jednakom brzom prodavati, i dalje ne razumijući o čemu se radi.

Jedina dionica koja je stabilna jer se bazira na čvrstom poslovnom modelu kojem je teško konkurirati je Google

Najbolji dokaz da facebook nista ne vrijedi je to sto svi veliki ulagaci ulazu u DIOKi,KSST,HDEL,…

Cujte gosn Kaufman vi ste ocito vrlo los trgovac kad to ne razmete. Facebook vam uopce nije skup pa je prav za prav, kak da vam to velim, velka škoda kak vas ograniceni um to ne razume. A vi gosn. Pili ste nekaj pili kad ste ovaj clanak pisali?

Naime ne razmem bas kakve veze imaju Coca Cola i Facebook? Ili Toyota i Facebook? Bank of America?! Mozete nam to, molicu lepo, malo pojasniti? Hvala.

New Report

Close