Europski ulagači oprezni uoči smanjenja proračuna u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2013. u 13:27
Guliver/Thinkstock

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu oko 0,1 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, nakon dva dana snažnog rasta, jer je optimizam ulagača u vezi globalnog gospodarstva splasnuo zbog anemičnog rasta Kine i mogućeg automatskog smanjenja američkog proračuna. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,2 posto, na 1.169 bodova, nakon što je jučer skočio 0,9 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu oko 0,1 posto. Jutros objavljeni podaci pokazuju da industrijska aktivnost u Kini raste, ali vrlo sporo, a ulagači se plaše i posljedica automatskog smanjenja proračunskih rashoda u SAD-u, vrijednog 85 milijardi dolara, koje danas stupa na snagu.

Takvo smanjenje državne potrošnje moglo bi, procjenjuje se, rezultirati usporavanjem rasta američkog gospodarstva za 0,5 postotnih bodova. „Čini se da pregovori između demokrata i republikanaca u Washingtonu o selektivnom smanjenju budžetskih izdataka neće uspjeti, pa su ulagači oprezni“, kaže Gerhard Schwarz, strateg u Baader banci. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,4 posto, na 11.606 bodova. U cijelom ovom tjednu Nikkei je osvojio 1,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close