Europski ulagači oprezni uoči sastanka o Grčkoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2015. u 09:59
Foto: Thinkstock

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči sastanka ministara financija eurozone o grčkom prijedlogu za rješavanje dužničkih problema.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči sastanka ministara financija eurozone o grčkom prijedlogu za rješavanje dužničkih problema.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, na 1.521 bodu, dosegnuvši novu najvišu razinu u sedam godina.

Od početka godine taj je indeks u plusu 11 posto, znatno više nego američki S&P 500 koji je u tom razdoblju ojačao 2 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,2 posto.

Na tržištima vlada oprezni optimizam dok se čeka sastanak ministara financija eurozone, koji će poslijepodne raspravljati o grčkom zahtjevu za produženje financiranja za šest mjeseci, ali uz drukčije uvjete od onih koji prate postojeći međunarodni program pomoći koji istječe 28. veljače.

Njemačka je jučer odbacila prijedlog Atene jer ga ne smatra kvalitetnim rješenjem, a pismo grčke vlade nazvala je 'Trojanskim konjem', s obzirom da ne obvezuje Grčku da se drži uvjeta međunarodnog paketa pomoći. To najavljuje teške pregovore na sastanku ministara financija.

Ako pregovori ne uspiju, Grčka bi uskoro mogla ostati bez sredstava za financiranje dospjelih financijskih obveza, zbog čega joj prijeti bankrot i izlazak iz eurozone.

Podršku tržištima pruža jutros blagi rast cijena nafte, nakon dva dana pada. U ta dva dana nafta je pojeftinila 3,7 posto, pa bi ovoga tjedna mogla zabilježiti prvi pad nakon tri tjedna uzastopnog rasta, što je posljedica rasta zaliha u SAD-u na nove rekordne razine.

Ipak, jutros se cijena 'crnog zlata' stabilizirala, pa je na američkom tržištu porasla za 30 centi, na 51,45 dolara po barelu, dok je na londonskom tržištu ojačala 20 centi, na 60,45 dolara.

Na većini azijskih burzi danas se nije radilo zbog proslave kineske nove godine. Na ostalim se burzama trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 18.332 boda, novu najvišu razinu od svibnja 2000. godine. U cijelom ovom tjednu skočio je 2,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close